Hirdetés
Hirdetés

Interaktív műszaki múzeum

Interaktív műszaki múzeum Kovászna megye

Tegnap zártkörű rendezvényen, csak a sajtó jelenlétében nyílt meg a TeleTár. A sepsiszentgyörgyi tanács által felújított, a Kriza János és a Bánki Donát utca sarkán álló épületben székelő intézmény, amelyet megálmodói egy későbbi interaktív múzeum alapjának tekintenek, a hírközlés történetébe nyújt betekintést.

Hirdetés
Hirdetés

A tárcsás telefon használati utasítása: azonosítsd a kívánt személy telefonszámát a lista alapján; vedd a kezedbe a mikrofont-hallgatót; várd a jelhangot a hallgatóban; a jelhang megjelenése után tárcsázd a kívánt személy hívószámát – ilyen feladatok fogadják a fiatalabb látogatókat a TeleTárban. Szükség is van rá!

A Csáky Ernő mérnök-tanár adományára épülő kiállítás több mint 3500 különböző technikai eszközt tartalmaz, köztük egy Puskás Tivadar-féle telefonközpont, a táv- és hírközlés legkülönbözőbb eszközei, detektoros rádiók, lámpás televíziók, piezoelektromos lemezjátszók stb.

– A sepsiszentgyörgyi tanács fontosnak tartja, hogy támogassa a kultúrának ezt az oldalát is, hiszen a hírközlés, általában a technika a kultúra szerves része. Az első és legfontosabb célunk, hogy ez az intézmény a sepsiszentgyörgyi diákok körében a műszaki műveltség iránti kíváncsiság egy gócpontja legyen. Ez turisztikai szempontból is att­rakció lehet, szándék van arra, hogy Sepsiszentgyörgyön létrejöjjön egy interaktív műszaki múzeum, ahol mindent meg lehet fogni, mindent ki lehet próbálni, éppen úgy, mint a mintának tekinthető budapesti Csodák Palotájában – mondta Tóth-Birtan Csaba, a TeleTárt működtető Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület elnöke.
Csáky Ernő életcéljának tekinti, hogy átmentse az utókor számára a még Székelyföldön elérhető hírközlési eszközöket.

– A TeleTár célja, hogy látványos, szórakoztató, közérthető és átélhető módon mutassa be a természet törvényeit, a fizika csodálatos és meghökkentő világát, ahol megtapasztalhatják a látogatók a tudomány „csodáit”, kedvet csináljon a természettudományok megismeréséhez tapasztalati úton, és ez által élménnyé tegye a tanulást – mondta a mérnök-tanár.

A megnyitón jelen voltak az egyesület alapítói közül Dr. Péter Sándor, aki a kezdetekről beszélt, továbbá József Álmos is, aki az intézmény helytörténeti jelentőségét emelte ki.

A TeleTár három helyiségből áll: a bemutatóterem interaktív kiállítótérként működik, amely lehetőséget teremt a tárgyak kézbevételére, kipróbálására. A gyakorlóteremben elektronikai tanfolyamokat indítanak, illetve a különböző kiscsoportos előadásoknak, a fizika- vagy technológiaórák „meghosszabbításának”, iskolamásképp-programok lebonyolításának, tudományos filmek vetítésének vagy megegyezés szerint – más műszaki tevékenységek szervezésének ad otthont.

A könyvtárteremben szakkönyvgyűjtemény áll az érdeklődők rendelkezésére, itt tárolják és digitalizálják az egykori városi televízió (STV) még meglévő archívumát, régi lemezek, audio- és videokazetták hallgathatók, nézhetők.
A sepsiszentgyörgyi városi tanács által fenntartott múzeum hétfőtől péntekig 9-től 13 óráig, csütörtökön 18 óráig, szombat és vasárnap előzetes egyeztetés szerint tart nyitva. További információk, érdekességek az intézmény honlapján (www.teletar.ro) és Facebook-oldalán. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük