Felhívás!

Székely himnusz: volt, van, lesz

A bukaresti sajtó (adevarul.ro, gsp.ro, prosport.ro, fanatik.ro stb.) továbbra is piszkálja, feszegeti a székely himnusz körül mesterségesen kialakított botrányt. A szlovéniai jégkorong világbajnokság utáni napokban tucatnál is több ismert magyar és román személyiség nyilatkozott, elmondták véleményüket, hogy helyes-e vagy nem helyes az, ha valaki román válogatott tagjaként székely himnuszt énekel, székely-magyar szimbólumokat használ.

A román újságírók újabban sajtóbúvár-munkához folyamodtak, és előkerült Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor, jelenlegi környezetvédelmi miniszter tíz évvel ezelőtti nyilatkozata, amikor honatyai megbízatása mellett a Román Jégkorong-szövetség elnöki tisztségét is betöltötte. A 2012. évi interjúban Tánczos Barna egyebek között kijelenti: „Én székely vagyok. A székely a magyar nemzet egyik népcsoportja. A krónikák a székelyeket már az 1100-1200-as években is említik ezeken a területeken. Tömbösen, tömegesen és nem beolvadva, nem asszimilálódva már jobbára csak Hargita, Kovászna és Maros megyében élnek székelyek. Kapcsolatunk Magyarországgal? Azonos a kultúránk, a nyelvünk – a székelyeket a magyar nemzet részeként tartják számon. Természetes, hogy magyarnak valljuk magunkat. A székelyek, magyarok kultúrája különbözik a románságétól … Kérdem én, azok a románok, akik elmennek dolgozni Olaszországba vagy Spanyolországba, és megkapják az olasz vagy a spanyol állampolgárságot, nem maradnak románok a második, a harmadik generációban is? A román apa mit mond a gyermekének? Hogy olasz vagy spanyol? Nem. Azt mondja, hogy román.”

Előkerült egy korábbi, 2011. évi nyilatkozat is, amikor egy román-magyar barátságos jégkorong mérkőzést  (4-1) követően a romániai válogatott magyar tagjai a székely himnuszt is elénekelték, miután befejeződött a román himnusz hangszórós bejátszása, ahogyan a hokimeccseken szokásos. A kérdésekre válaszolva  Tánczos Barna elmondta, hogy a romániai válogatott majdnem teljességében magyar nemzetiségű játékosokból állt, majd kihangsúlyozta: „Csíkszeredában régóta éneklik a székely himnuszt. Nem újdonság. Ezentúl is énekelni fogjuk. Nem értem, miért a nagy hűhó emiatt….”

Úgy tűnik, honfitársaink az elmúlt évtizedben egy tapodtat sem haladtak előre a normális gondolkodás terén.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.