Felhívás!

Piszkos ügyek

Hivatali visszaélésre való felbujtás miatt három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a román legfelsőbb bíróság Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt. Politikai alakulatának (PSD) a fejlemények miatt sebtében összeült végrehajtó bizottsága pedig pénteki maratoni ülésén úgy határozott, továbbra is támogatja őt tisztségei megtartásában. Döntésüket többek között az ártatlanság vélelmével indokolták.

Látszólag ez rendben is van, hiszen a demokrácia és jogállam egyik, a román és magyar alkotmányban is rögzített alapelvére hivatkoztak, amely szerint senki sem tekinthető bűnösnek, amíg azt jogerős határozat ki nem mondta. Az elsőfokú ítélet viszont még nem tekinthető annak, mert megfellebbezhető.

A szociáldemokraták azonban figyelmen kívül hagyták, hogy az említett elv a büntető, vagy szabálysértési eljárásra vonatkozik, és ott is kell érvényesülnie. Egy politikus megítélésében azonban annak feddhetetlensége, erkölcsi tartása, hitelessége, rátermettsége és a belőlük fakadó bizalom kell, hogy legyen a meghatározó szempont. Dragnea pedig ezek egyikének sem felel meg, hiszen több mint egy évtizede piszkos ügyekbe keveredik. Éppen ezért a parlament, valamint a legerősebb politikai alakulat, és így közvetett módon az ország vezetését egy olyan személyre bízni, akire folyamatosan a gyanú árnyéka vetül, nemcsak hiba, hanem óriási felelőtlenség is.

A történtek nyomán újabb áldatlan helyzet alakult ki Romániában, amely mielőbbi megszüntetésének a legszerencsésebb módja Dragnea lemondása és háttérbe vonulása lenne. A jóérzés, a közélet íratlan szabályai és az ország érdeke egyaránt ezt követelné. A „vezér” ítélethirdetés utáni viselkedése és kijelentései azonban arra utalnak, hogy ezekre fittyet hány, és bosszút forral. Így hát a nép kellene hallassa a hangját és érvényesítse az akaratát a parlamentben vagy azon kívül, amint arra az alkotmány is lehetőséget biztosít. Ha pedig ehhez nincs meg a szükséges elszántság, egység és akarat, akkor megérdemli a sorsát.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.