Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Weöres, slam és animáció

Weöres, slam és animáció Kultúra

Teljes mértékben sikeresnek nyilvánították a szervezők a Múzeumok éjszakája rendezvényt, melyet minden évben a nyári napfordulóhoz, azaz Szent Iván éjszakájához kötnek, illetve a hozzá legközelebb eső hétvégén tartanak meg.

Szombaton, 23-án éjszakába nyúlóan minden korosztály szép számmal képviseltette magát a különböző sepsiszentgyörgyi programokon. A legnehezebben megszólítható tinik és a nyugdíjasok egyaránt múzeumtúrára indultak, hogy a szimultán zajló rendezvényekből egy kicsit itt is, ott is elcsípjenek.
A Székely Nemzeti Múzeumban extra tárlatvezetéssel csábították a felnőtteket a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum által összeállított, interaktív Weöres 100. A megmozdult szótár kiállításra, melyen versritmust tapogatva, verset fújva, öltve lehetett a különböző digitális felületeken Weöres költészetét – nem kevésbé prózáját is – felszikráztatni. Kezdetben Hubbes László, a Sapientia EMTE adjunktusa olvasott fel kedvenc szövegeiből, később, este 9 órakor Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet vezetője ajánlotta a kiállítást saját prizmáján keresztül láttatva. Eközben számos múzeumpedagógiai foglalkozásba vonták be a gyermekeket. Igaz, hogy a hűvös, borongós idő miatt be kellett költöztetni a játékokat az épületbe, de mindegyiknek megtalálták a helyét, és a gyermekek – sőt a felnőttek is – szívesen kipróbálták a szókirakót, és nagy volt a sikerélmény, ha a meglepetést rejtő láda kódját sikerült a különböző próbák teljesítésével megfejteni. Éppígy Pál Vendel animációja, Kocsis István slammer és a Spontán zenekar közreműködésével megtartott táncház is megtalálta a közönségét. Vinceffy Orsolya programszervező múzeumpedagógus elmondta, nagy elégtétel, hogy a világbajnokság és a rossz idő ellenére több mint hatszázan fordultak be a múzeum kapuján.
Eközben a Vadon Egyesület szervezésében a vadászati múzeumba a kiállítások mellett természetfilm-vetítéssel vonzották a látogatókat, és tanúsíthatjuk, nagy volt a jövés-menés. A múlt évekhez hasonlóan, most is többszáz látogatót jegyeztek.
A Múzeumok éjszakája rendezvényeibe a Balassi Intézet is bekapcsolódott. Baász Imrére, az erdélyi művészeti élet meghatározó személyiségére emlékeztek egy kis kiállítással, melyen elsősorban illusztrátori tevékenységére hívták fel a figyelmet, és amelyen ez alkalommal a grafikus özvegye, Baász-Szigeti Pálma kalauzolta az érdeklődőket. Szebeni Zsuzsa, az intézet igazgatója pedig a Schenk Károly figuráiból összeállított, ’48-as csatajelenet sűrűjében utoljára igazította el a látogatókat (a továbbiakban a csíkszeredai magyar konzulátus intézi a sorsát). Egyúttal egy helytörténeti tévedést is helyre tett: a szentgyörgyi Olt utcában Kiss János harangöntőnek (majd ágyúöntőnek) állított emléktábla igazi helye a Templom utcában lenne, ott működött a műhely, melyhez a speciális agyagot a várárokból nyerte a mester, Gábor Áron első két rézágyúja pedig vasból volt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük