Felhívás!

Olcsó komédia

Nem rossz az, ha az ember sok pénzt keres, és nem felel tetteiért. A román parlament egy ilyen hely. A képviselők nemrég mutattak be egy performanszt, amelyikkel eljátszották, hogy leváltják az alsóház elnökét. Volt ott minden, drámaiság, fordulatok, erősítő berendezés, ordibálás és a végén a slusszpoén: bejelentették, hogy sikerült leváltaniuk az elnököt.

Nekik belefért az idejükbe, eltelt vele az egész nap, lehetett szépeket és nagyokat nyilatkozni, szerepelni a televízióban, jó tréfának tűnhetett. Eredménye természetesen nem lett, hiszen mindenki – minden bizonnyal ők is – tudták, legkevesebb három pontban megszegték a házszabályt, azaz semmis, amit tettek.

Mindeközben nem juthat idejük olyan apróságokkal foglalkozni, mint a jövő évi költségvetés. Majd lesz – helyi szinten – márciusban. Hogy addig nem lehet pályáztatni, nem lehet kiírni versenytárgyalást, mert nem tudni, mennyi pénz van, s hogy amire lesz pénz, és végigfut a procedúra, arra ismét ősz lesz, és már nem lehet dolgozni, az őket nem zavarja. Nekik ráér, hiszen azt kikötötték, hogy jövőre a képviselőház költségvetése csaknem félmilliárd lej legyen. Ez leosztva nagyjából ezer dollár mind a 327 képviselőnek az év mind a 365 napjára. Ez nekik biztosan meglesz, a többi nem érdekli őket.

Így aztán most újabb produkcióval készül az ellenzék: bizalmatlansági indítvánnyal váltanák le a kormányt. Aki négy osztályt elvégzett, ki tudja számolni: matematikailag sincs esélyük, de ők összeírtak egy alpári hangú, szellemesnek szánt szöveget, azt tegnap felolvasták, majd csütörtökön szavaznak róla. A kormánypárt nagy valószínűséggel szerdán hazaküldi képviselőit, így az ellenzék majd ismét a magyarokra mutogat: ők a felelősek, ha nem megy át az indítvány.

A tények most sem zavarják őket: az RMDSZ voksain kívül még legalább ötven szavazat hiányzik, de így okuk lesz ismét magyarellenes rigmusokat szavalni. Nem mintha nem kéne egy ennél jobb kormány, de ismét csak egy olcsó komédiában lesz részünk, ami irdatlanul sok pénzbe kerül…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.