Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ilyen volt Sepsiszentgyörgy (4.)

Ilyen volt Sepsiszentgyörgy (4.) Kultúra

A Mihai Viteazul tér

A téglalap alakú Szabadság tér északnyugati sarka nem zárult épületekkel, hanem az ott kialakított házsor egy újabb négyszög alakú tér három oldalát övezte. A negyedik oldal egybeesett a Szabadság tér nyugati vonalának beépítetlen szakaszával.

E tér a 20. század fordulójában a Kovács Gábor nevét viselte, aki 1848-49-ben a város főbírája volt. A két világháború között Avram Iancu, 1940-42 között ismét Kovács Gábor, 1942 után Gábor Áron tér. Az 1970-es években megkezdett bontások következtében teljesen elveszítette egykori jellegét. Az átépítések befejeztével és a Mihai Viteazul szoborcsoport 1982-ben való elhelyezésével a román fejedelem lett a tér névadója.
A mellékelt vázlat segítségével, melyre szaggatott vonallal rajzoltam be az átépített tér létesítményeit, és az összegyűjtött egykori képek alapján próbáltam rekonstruálni a tér átépítés előtti látványát. A házak valószínű építtetőit (zárójelben az utolsó tulajdonosokat) tüntettem fel. Bár a tér látványa alkalmas volt teljes nézetű fényképfelvétel készítésére is, ezek nem tükrözik teljes részletességében az épületeket.
Bortnyik György fotóművésznek köszönhetjük azt a körülbelül 1970-ben készült légi felvételt, melyen már lebontották a tér déli és északi sorát, s készítik a terepet a művelődési ház részére. A Bortnyik György felvételén látható épületek: 1. Császár Bálintné háza, 2. Dombrádi Géza háza, 3. a megyei tanács épülete, 4. Dr. Fogolyán Kristóf szanatóriuma, 5. Dr. Vajna Mihály háza

 

József Álmos

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások