Felhívás!

Sertéspestises figyelmeztetések

Sertéspestises figyelmeztetések Kovászna megye

Ne fogadjunk el kóstolót, disznóhúst olyan megyékből, ahol sertéspestis-gócpontot tartanak/tartottak nyilván – figyelmeztetnek egy háromszéki incidens kapcsán az illetékesek.

Dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos érdeklődésünkre elmondta, a téli ünnepek alatt is szigorú figyelmet fordítanak az ellenőrzésekre, továbbra is célkeresztben vannak a bellérek, a disznóhússal feketézők, de ezek mellett néha a tudatlan polgárok is okoznak galibát.

– A napokban szembesültünk egy olyan esettel, amikor egy háromszéki férfi trichinavizsgálat céljából vitt mintát a körzetébe, ám az ottani állatorvos nem találta, hogy milyen disznóból hozott bevizsgálásra húst az illető. Utólag kiderült, hogy Vrancea megyében, a szüleinél vágta le a jószágot, ezt hozta magával, és itthon akarta ellenőriztetni. Ez járványtani szempontból nagyon veszélyes, éppen ezért már többször hangsúlyoztuk a média révén, hogy más, főképpen a déli, fertőzött megyékből sem ajándékba, sem kóstolóba ne fogadjunk el (még családtagoktól sem) disznóhúst. Óriási a veszély, hogy ilyen módon a megyénkbe kerüljön a jelentős gazdasági károkat okozó sertéspestis – figyelmeztetett dr. Sikó.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.