Felhívás!

Nemtelen támadás

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma betiltatná a hagyományőrző huszárok egyesületeit. Mindez a múlt héten derült ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsa elnökének a Bákó megyei rendőr-főkapitányságon tanúként történt meghallgatása során. Ennek témáját ugyanis az említett román szervezet által a hagyományőrző huszárok ellen benyújtott keresete képezte.

A fórum részéről várható volt ez a lépés, hiszen már a létrehozása pillanatától magyarellenes aknamunkát végez. Hivatalosan ugyan a Kovászna, Hargita és Maros megyében élő románok önazonosságának őrzőjeként határozza meg magát, a valóságban azonban legfőbb céljának a nemzeti gyökereink elsorvasztását tekinti. Ezt a tanácskozásaik témái és hangneme, valamint a Bukarestbe eljuttatott javaslataik és beadványaik tartalma egyaránt bizonyítja. Így hát nem véletlen, hogy a nyalka huszáregyenruha is régóta szúrja a szemüket, mert büszkeséggel tölti el a viselőjét, és tartást ad neki. A huszárokra jellemző bátorság, tisztesség, helytállás pedig olyan erények, amelyek megakadályozzák az általuk óhajtott térdre kényszerítésünket, hagyományaink elfeledtetését, értékeink feladását, vagy-is végső soron a beolvasztásunkat.
Az sem véletlen, hogy éppen idén tavasszal látták elérkezettnek az időt, hogy támadást intézzenek a hagyományőrző huszárok ellen. A működésük betiltásához ugyanis jó alkalmat és megfelelő légkört teremtett az újabb magyar–román ellentét kirobbantása. Szándékuk megvalósítása érdekében az Alkotmány 118. cikkelyére hivatkoztak, amely a katonai és félkatonai tevékenység megszervezését kizárólag az állami hatóságok számára engedélyezi. Valamint a fasiszta, légiós, rasszista, idegengyűlölő szervezetek működését és jelképek használatát betiltó 2002/31-es sürgősségi kormányrendeletre. Mert véleményük szerint az úzvölgyi magyar haditemető védelmében 2019. május 12-én tartott ökumenikus istentiszteleten jelen lévő huszárok egyenruhája és viselkedése egyértelművé teszi, hogy esetükben nem hagyományőrzőkről, hanem „igazi magyar félkatonai alakulatokról van szó.” Pártjaink és jogvédő szervezeteink remélhetőleg magukra vállalják e rágalmakon nyugvó vádak megcáfolásának feladatát. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. november 24., 8:13
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A Calea Neamului nem idegen gyülölö és nem fasiszta. Szerintük egy legitim szervezet. Öket nem kell be tiltani, pedig annyi gyülöletet fröcskölnek a magyarok felé,hogy az már sok.

 • User
  Dátum: 2020. november 24., 8:37
  ÉRTÉKELÉS: 6

  ez igy van , de akkor miért lehetséges a kettős mérce, mert a Noua dreapta vagy a calea neamului a megnyilvánulásaiban gyakorlatilag antiszemita és gyűlölet keltő magatartásával bűnösebb cselekedet mint egy hagyományt őrző ruha viselése. Ez csak azokat sérti akik gyűlölik a viselőit….

 • User
  Dátum: 2020. november 24., 17:03
  ÉRTÉKELÉS: 1

  „Pártjaink és jogvédő szervezeteink … magukra vállalják e rágalmakon nyugvó vádak megcáfolásának feladatát.” Remélhetőleg. Mert a remény soha hal el.