Hirdetés
Hirdetés

Minden gyermek sportoljon!

Minden gyermek sportoljon! Kovászna megye

Az, hogy egy városban érnek-e el teljesítményt a sportcsapatok és az egyéni sportolók, az egy közpolitikai kérdés – állapította meg Antal Árpád. A sepsiszentgyörgyi polgármester Tánczos Barna szenátor- és Miklós Zoltán képviselőjelölttel együtt tartott tegnap sajtóértekezletet a Sepsi Arénánál.

Antal Árpád arra számít, hogy a két jelölt egyik fő tevékenysége az lesz, hogy átírja a sportfinanszírozásra vonatkozó „használhatatlan” törvényeket.
Tánczos Barna (akire teljesen ráillik az a jó mondás, amely szerint „Csíkban minden fiú hokisnak születik, csak van, aki továbbtanul”), úgy fogalmazott: el kell érni, hogy minden gyerek sportoljon valamit.

Hirdetés
Hirdetés

– A sport alapvető fontosságú. A gyereket a sport tanítja meg küzdeni, felállni, ha elesett, a sport tanítja meg nevetni, de síni is, a sport tanítja meg győzni, de veszíteni is. Az a célunk, hogy minden iskolának legyen egy sportegyesülete, amit az önkormányzatok egyszerűen és könnyen finanszírozhatnak. Meg kell oldani, hogy minden egészséges iskolás gyerek részt vegyen egy héten legalább két edzésen, és havonta legalább egy versenyen. Ez nem jelent versenysportot, csak annyit, hogy a gyerek hozzászokik a rendszeres testmozgáshoz, amit nagy valószínűséggel felnőttkorára is megőriz – magyarázta Tánczos Barna.

Hozzátette: lehetőséget kell teremteni arra, hogy a testnevelő tanárok szükség szerint továbbképzőkön vegyenek részt, és azok, akik vállalják a plusz munkát, természetesen plusz javadalmazást kapjanak. Véleménye szerint ez a tömegsport alapját teremtené meg, ezért nem a mostani, versenysportra összpontosító sportiskola-rendszer helyett kell bevezetni, hanem annak kiegészítésére.

Miklós Zoltán kifejtette: jelenleg „alig lehet támogatni” a minőségi eredményeket hozó sportklubokat és egyéni sportolókat. A Sepsi–SIC elnökeként „bőven megtapasztalta”, hogy melyek azok a tényezők, amelyek akadályozzák azt, hogy az önkormányzatok sportra költsenek pénzt, egészen olyan „hagyományos” román megoldásokig, hogy a törvény megengedné, de egy versenyhivatali levél megtiltja, hogy ezt megtegyék. Míg civilizált országokban nyilvánvaló, hogy „nem a levelet, hanem a törvényt kell betartani”, nálunk – egyáltalán nem alaptalanul – nem vállalják be ezt a kockázatot.

Első körben az is járható út volna – mondja Miklós –, hogy valamiféle de minimis (csekély összegű) pályázatot írnának ki az iskolai sportok támogatására, de valójában a sportfinanszírozási rendszer gyökeres átszervezésére lenne szükség.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. november 24., 8:51
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Persze minimisz, igy is ellopjatok a sportra szant penz felet es a masik felevel kuldfoldrol hoztok jatekosokat es az itteni gyerekeknek semmi se marad.

 • User
  Dátum: 2020. november 24., 9:44
  ÉRTÉKELÉS: 8

  A sportot meg kell szerettetni a gyerekkel.Azzal,hogy kijelentik minden gyerek sportoljon nincs semmi megoldva.Elsősorban a heti három-négy sportórát kellene visszavezetni az iskolákban.Most a kampányidőszakban érdekes módon nagyon fontos lett a sport is.Na de ezt a dolgot szakemberek kellene megoldják nem politikusok.Szakember(jó szakember)viszont kevés van.Hozzá nem értő politikus viszont annál több.

 • User
  Dátum: 2020. november 24., 9:27
  ÉRTÉKELÉS: 9

  IGEN – Minden gyermek sportoljon! – Ezert az onkormanyzatok a gyerekek sportolasat kellene tamogassak es nem az idegenlegiosokat fizeto sportklubokat.

 • User
  Dátum: 2020. november 24., 9:04
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ideje lenne akkor támogatni azokat a szerveződéséket akik a tömegsportot promoválják… nem milliókat ölni két béna csapatba… egy középszerű focicsapatba és egy túlturbózott kosárcsapatba… aki országos szinten ok nemzetközi szinten zéró… és a fiataloknak azt az üzenetet tovább1tani h gyere sportolj, majd hozunk amerikai-stb játékosokat akik játszanak… bár itt az a divat… az megyei tanács alelnök és alpolgi is annyira kivülállóként esett be a páholyba egyből a közéletben mintha amerikából jöttek volna,,, míg a helyi “sportolók” akik évek.évtizedek óta edztek maradtak a “kispadon”…

 • User
  Dátum: 2020. november 24., 10:21
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Az en szemelyes velemenyem az hogy Sepsiszentgyorgy szinten is lehetett sok sportcsarnokakat epiteni de egy uj modern korhazat nem mert ez nem lehetseges – nem szukseges.
  Sajnalatos modon ezek mellett az egesz orszagban templomok meg sportpalyak epulnek es arra amire most a jarvany idelyen igazan szukseg volna – az nem epul.
  Mondhatnam aszt is hogy ez egy elmebeteg tarsadalom amibe elunk.
  Most a jarvany idejen az iskolak bezartak de a valasztasokat (ez a legfontosabb nem a gyermekek muveltsegenek bovitese) azokat megkell tartani jarvany ideje alatt is.
  Sajnos mindebben az RMDSZ is reszes – tehat nincs iskola de van valasztas.
  Valaszunk akkor szakembereket es ne politikusokat akik minden lepesukben hazudnak es felrevezetnek.Igaz az igazi szakik nem politizalnak hanem kovetik hivatasukat.Ezek nem is tudnak politizalni mert nem gerinctelen emberek – hazudni sem tudnak mert nem tanultak meg politizalni.

 • User
  Dátum: 2020. november 24., 19:38
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Rendben sportoljon minden gyerek, egyetértek.Több haszna lenne úgy egészségi mint szociális szempontból.De ehhez meg kellene teremteni a körülményeket – legyen ingyenes minden sport ahova gyerekek járnak, a tenisz, a lovaglás, az úszás, minden gyerek férjen oda ezekhez az eliteknek szóló sportágakhoz is.Hiszen hány gyerek hallgathatja irigyen amikor osztálytársa elmeséli lovagló leckéjét.Sok gyerek szívesen elmenne megtanulni lovagolni, úszni, sízni.
  Sajnos ez csak reklám bocsánat kampányfogás.Valamikor városunkban jól menő szertornász csapat volt, saját tornateremmel a mai Mihai Viteazul líceumban.Segítették őket??? Nem, pedig az edző direkt ezért tért haza, de nem kellenek senkinek, volt jó pár hónapja egy riport róluk.Hülye wi fi parkra rá voltak esve, ahelyett, hogy egy sprotfelszerelésekkel ellátott parkot létesítettek volna, wi fi nélkül.Ha akartak volna tenni számtalan lehetőség lett volna eddig is.

 • User
  Dátum: 2020. november 25., 11:45
  ÉRTÉKELÉS: 5

  A lovagláshoz ló szükséges. Lovat tartani csak azért, hogy pár gyerek ingyen “sportoljon”, nem működőképes, mert nem olcsó mulatság. Ha az lenne, minden iskola lovardát tartana. Egy egyszerű fizika vagy kémia labort nem tudnak fenntartani az iskolák, ne vicceljünk.