Hirdetés
Hirdetés

Vitafórum és közösségépítés

Az Erdélyi Múzeum Egyesület Agrártudományi Szakosztályá­nak kezdeményezésére az EME szentgyörgyi fiókja partnerségben a Sapientia EMTE-vel és a LAM Alapítvánnyal szombaton online konferenciát szervezett Jövőformáló agrártudomány címmel, melyet élő YouTube-közvetítésben követhettek az érdeklődők.

A közel ötórás interaktív rendezvényen az egyetem oktatói, sepsiszentgyörgyi tanulmányi központjának végzett agrármérnökei, illetve a marosvásárhelyi kar kertészmérnök és tájépítész hallgatói adtak elő.
Dr. Nyárádi Imre István, a sepsiszentgyörgyi tanulmányi központ igazgatója és egyben a szakosztály elnöke bevezetőjében elmondta, a szombati esemény megszervezésének célja, hogy egy olyan fórumot teremtsenek, ahol a tapasztaltabb és fiatalabb kutatók találkoznak, megbeszélhetik, megvitathatják eredményeiket, ugyanakkor egy szakmai közösséget formálnak, és a magyar szakmai nyelvet is ápolják, ennek kopása, erodálódása ugyanis, sajnos, mindennap tetten érhető.

Hirdetés
Hirdetés

A szombati program keretében 17 előadónak 10–10 perc jutott témája bemutatására. Rendkívül változatos lett a kínálat, ugyanakkor sokszor igen konkrét helyi tapasztalatokat is megosztottak az előadók: többek között szó esett például étkezési és chips burgonyafajták összehasonlító vizsgálatáról, szemenkénti vetést végző robotról, Kovászna megyei ökogazdaságokról és ökológiai, valamint konvencionális termesztésből származó termékek C-vitamin-tartalmáról, a kukoricamoly biszex csapdázásáról, a Sepsiszentgyörgy külvárosi övezeteiben található talajok vizsgálati eredményeiről.
A konferencián Farkas Zoltán agrármérnök bemutatta A kolozsvári magyar mezőgazdasági felsőoktatás története című könyvét. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük