Felhívás!

Miron Cosma Amerikában?

Én Antony Z. amerikai állampolgár vagyok. Félreteszem jólneveltségemet és velem született pacifizmusomat, és egy texasi nagybácsitól minimum valami sörétes puskát kérek, hogy sós töltényekkel tömjem ki a Pentagon, az FBI és a washingtoni rendőrség néhány főnökének az ülepét. Azt tetszik kérdezni, miért?

Hát én becsületesen fizetem az adómat, amelyből „defence first” – biztonság mindenek előtt címen csillagászati összegeket költenek, hogy nemhogy egy bölény, de egy pinty sem moccanhasson felügyelet nélkül, és akkor, tessék, jön egy Richard Barnett nevű Arkansas-i muki, és egy mobiltelefonnal felszerelve beront a Capitoliumba, végigsétál a folyósokon, és meg sem áll, amíg bele nem huppan Nancy Pelosi veterán nagymama és demokrata vezér karosszékébe, lábát az asztalra vetve, jó amcsiként. Vele együtt néhány száz Lombroso-tanulmányba illő egzaltált pszichopata.

Uraim és hölgyeim, a Capitoliumot 2100 katona (plusz 300 civil alkalmazott) védi évi 460 millió dollárból. Az napi 1,25 millió dolcsit jelent. Egy évvel ezelőtt láthattuk, a tévé bemutatta, amint Trump elnök személyesen felügyelte egy iráni tábornok kocsijának a felrobbantását: valahonnan, ki tudja, hány száz kilométer távolságból, kilőttünk (ne tessék feledni, Antony Z. vagyok) egy rakétát, az pontosan tudta, merre burrog annak az autója, és puff! – ripityomra lőtte Amerika örök dicsőségére. És most nem képesek megállítani egy legfennebb bunkókkal felfegyverzett hülye maszkura-csőcseléket?!

Ezeken törtem a fejemet, amikor egy távoli erdélyi rokon, a nyolcadikos Pityu Skype-on felhív, és azt mondja, náluk harminc évvel ezelőtt Bukarestben az állami (mert csak az volt) tévé épületébe tört be egy maroknyi részeges, beverte a fejét egy sportriporternek, minden román láthatta pityergő, véres fáslis pofikáját. Meg azt mondja Pityu, Magyarország valami kassai bombázás után rohanta le a bolsikat, és hogy Hitler azután kattant be, hogy egy idegbeteg komcsi szépen besétált a Reichstag picéjébe, amíg az SS-fiúk éppen a szomszédban dumáltak, és felgyújtotta az egész hóbelevancot.

Nálunk a történelemtanítás az óceán partjáig tart. Utána kell nézzek a Google-n. Főleg azért, mert Pityu szerint Bukarestben másnap már megjelentek a bányászok. De vajon itt, az USA-ban kik lesznek a bányászok?

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.