Felhívás!

Meddig tarthat a Sepsi kupakalandja?

A gsp.ro (Gazeta Sporturilor) hírportál alig egy (!) százalék esélyt ad arra, hogy a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK labdarúgó csapata bejut az UEFA Európa Konferencia Liga (KL) csoportkörébe. A bajnoki bronzérmes Universitatea Craiovát sem sok jóval biztatják, csupán 5 százalékra taksálják az esélyeit. A Kolozsvári CFR esélyét 99 százalékosra „saccolják”, az FCSB esetében 70 százalékos az esélykvóta kimondottan ebben a kupában.

A sportújságírók annak alapján készítettek tippszerű előrejelzést, hogy a négy romániai csapatra milyen ellenfelek várhatnak az európai kupaküzdelmekben. A CFR ugyan a Bajnokok Ligája selejtezőiben indul, de ott valószínűleg nem jut csoportkörbe, így pedig alább-alább csúszva előbb az Európa Ligában, majd esetleg a KL-ben vigasztalódhat. A CFR-nek a BL-ből kiesve lesz lehetősége az Európa Liga csoportkörébe is bejutni, de ha eljut a rájátszásig, s veszít, onnan automatikusan tagja az egyik KL-csoportnak.

Azért vannak nagy különbségek a négy csapat valós esélyei között, mert például a Sepsi OSK-nak nincs európai „kupamúltja”, nem lesz kiemelt a sorsolásoknál, emiatt jobb értékszámmal rendelkező ellenfelekre várhat. A selejtezők második fordulójában ilyen ellenfelek jöhetnek a Sepsinek: FC Basel, Koppenhága, Asztana, AEK Athén, Feyenoord, Partizan Belgrád, Gent, a felsoroltakból többen is megjárták már a BL, vagyis a legrangosabb kupa csoportkörét! Szerencsésebb esetben viszont a következő csapatok valamelyikével játszanának a háromszékiek: Dundalk (írországi), The New Saints (walesi), AEL Limasszol (ciprusi), Szarajevo (bosznia-hercegovinai).

A három kupasorozatban (BL, EL, KL) június 15-én és 16-án lesz sorsolás, ahol a négy erdélyi és romániai csapat is érdekelt. A CFR bajnokként a BL első selejtező körében indul, kiemeltként kezd, elkerüli az erősebb csapatokat. Az FCSB bajnoki másodikként a Konferencia Ligára jogosult, a Craiova a Románia Kupa győzteseként és bajnoki 3-ik helyezettként is kivívta az indulási jogot a KL-ben, ezért egyik kvótája átruházódott a Sepsi OSK-ra. Mindhárman a KL július 22-i és 29-i második fordulójában játszanak. A Sepsi OSK számára izgalmas kihívás a papírforma felborítása az esélyesebbnek megnevezett csapat vagy csapatok ellen!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások