Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egy lépésre a tragédiától

Egy lépésre a tragédiától Sport

A focirajongók megdöbbentő jelenetek szemtanúi lehettek a Dánia–Finnország Eb-mérkőzés első félidejének hajrájában. Christian Eriksen összeesett, újra kellett éleszteni, a meccs félbeszakadt. Szerencsére később a dán klasszis állapotát stabilizálták.

Hirdetés
Hirdetés

A futballszurkolók szombat este megkönnyebbülhettek, miután Christian Eriksenről olyan hírek érkeztek, hogy jobban van. Arra viszont elég nagy esély van, hogy a dán világklasszis soha többé nem lép pályára, főleg az Interben. Dr. Scott Murray vezető kardiológus elmondta, Olaszországban törvény van arra, hogy egy játékos nem folytathatja profi karrierjét, miután szívrohama volt. Az angol portál szerint Eriksen szíve öt percig nem vert, így jelenleg is tartanak attól, hogy hosszú távon milyen hatásai lesznek a rosszullétének.

Az orvos szerint ijesztő, hogy az Inter szakemberei sem tudták kimutatni a lehetséges szívproblémákat Eriksennél. Ugyanakkor, ha a dán vissza is vonul, az esete jó hatással lesz a futball világára. „Azt gondolom, ez az eset ismét rávilágít arra, hogy a megfelelő és gyors orvosi segítséggel életeket lehet menteni. Manapság szinte mindenkinek tudnia kellene újraéleszteni, valamint hogy hogyan lássunk el valakit életveszélyes állapotban és merre van a legközelebbi defibrillátor” – tette hozzá az orvos.

A mérkőzést egyébként óriási meglepetésre a finnek nyerték 1-0-ra. További eddigi eredmények: Törökország–Olaszország 0-3, Wales–Svájc 1-1, Belgium–Oroszország 3-0, Anglia–Horvátország 1-0. Lapzártakor játszották: Ausztria–Észak-Macedónia, Hollandia–Ukrajna. Ma 16 órától Skócia–Csehország, 19 órától Lengyelország–Szlovákia, 22 órától Spanyolország–Svédország.

Tragédiák a honi focipályákon

Alább felidézünk kettőt a romániai focipályákon történt tragédiák közül. 1999. július 24-én, a Bukaresti Rapid–Astra Ploiești mérkőzés 70. percében a vendégek játékosa, Ştefan Vrăbioru összeesett a pályán, majd, bár a sikeres újraélesztését követően a Floreasca-kórházba szállították, belső vérzés végzett vele. Mint kiderült, a kritikus állapotban lévő játékost kórházba szállító mentőautó felszereltsége hiányos volt. A tragédiát követően tették kötelezővé az előírásoknak megfelelő orvosi felszereléssel ellátott mentőautók jelenlétét a romániai stadionokban.

17 évvel később, 2016. május 6-án, a Dinamo–Viitorul Constanța bajnoki meccs ugyancsak 70. percében a házigazdák játékosa, Patrick Ekeng lett rosszul a pályán. Elsősegélyben részesítették és kórházba szállították, ám a szívroham végzetesnek bizonyult számára, az illetékesek szerint a mentősök kései beavatkozása miatt. Laurette Nogo, Ekeng egykori ügynöke párhuzamot vont Eriksen és Ekeng esete között. „A két esetben élet és halál között a különbséget az illetékesek eltérő beavatkozási sebessége jelentette. Nem hiszem, hogy amikor munkádat végzed a stadionban, megengedheted magadnak, hogy drukkerként viselkedve dohányozz vagy éppen szotyizzál”, utalt Ekeng tragédiájának okára. Férje halálát követően Nathalie Ekeng asszisztensképesítést szerzett.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. június 14., 9:54
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Örvendetes, hogy sikerült megmenteni, gratulálok a mentősöknek.

    Ugyanakkor szomorú, hogy egyesek már itt is az elborult elméletekkel jönnek, hogy az oltástól van, hogy a vírustól van (nem volt oltva, nem volt vírusos), sőt olyan reakciót is olvastam, hogy „térdepelés volt-e”.