Felhívás!

Korunk kórságai

Haladunk a kórral, amint látható sok-sok változatban, és így, hosszú ó-val. Mert bizonyos kórság, rákfene, pokolvar és más hasonló, beteges elszántság nyomja rá cseppet se gyógyító pecsétjét a politikai, sok esetben közéleti harcra. Az emberség szemétdombjairól s azok haszonélvezőiről hosszú történeteket mondhatna bárki. A mostani politikai fetrengések, elfekvések és az igazság elföldelése azonban páratlan; mint­egy a saját korát is megelőzi.

Nagy a nyelvi, elfekvési találékonyság. Most olvasom, hogy az amerikai választásokon az egyik képviselőnő, Rashida Tlaib olyan ocsmányul rikácsolt az elnök Trump ellen, hogy… Na, nem keresem a hasonlatot, bőven volt és van az óceán mindkét partján. Jelentkezik suttyomban még a mentség is, hogy igen, de bezzeg, hány elnököt gyilkoltak meg, és hány királyt! Példátlannak vélt mostani, szemetes korunk mentegetésére vannak alkalmi, fizetett próféták, plakátpróféciák özönnel.

A romániai pénzügyi, ügyészségi, gazdasági, és mindennek folyományaként politikai helyzetről a humor, a rikácsoló operettek aljai szintjén jelennek meg anekdoták, cikkek, értelmezhetetlen értekezések. És ez nem egyedi. Egyedi a maga nemében, elvadultságában. Ezt csak azért jelezzük, hogy nem a magas szakirodalmi szintet rebbentjük föl ám. Nem vagyunk kezdők.

A mostani magyarországi ellenzék egyetemes, szinte példátlan cirkusza az Országházban, a nemzeti karácsonyfa alatt, a TV székházában szintén azt bizonyítja, hogy vannak még elfekvő tartalékok. Hiába kerülgetjük, meg kell említenünk a nyelvi ocsmányságok működését is, szinte minden szinten. A budapesti V. L. – láthattuk –, a nemzeti kormány ellensége (az ellenzék csak becézés ebben az esetben) az egész Földet képes lenne befetrengeni, csak kormányközelbe juthasson, kúszva, mászva… Itt minálunk már a humorosabb megfogalmazásokat keresgéljük az ocsmány szóözönben is. És van ennek ösvénye még az ún. szépirodalomban is. És innen, mellőlem nézve a „szabadosság” fogalma tényleg csak becézés. Politikai, gazdasági bűnöző rablóbandák igazából csak fejcsóválásig ha juttatják a bíróságokat, kormányokat, minisztereket.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.