Ki a jó partner?

Ceaușescut Washingtonban „egy nagy ország nagy vezetője”-ként fogadta az amerikai elnök, Londonban királynői hintóban sétáltatták. Amikor azonban fellázadt az IMF és a Világbank ellen, borzalmas zsarnoknak kiáltották ki, és eltették láb alól. Azelőtt nem vették észre, hogy az újszülötteket gyertyafénynél pelenkázzák, és nekünk immár tilos Csíkszeredát írni, mert a magyar nemzetiségű román Miercurea Ciuc-ban lakik.

Amíg Jelcin volt Oroszország elnöke, a nyugati média ájuldozott érte. Micsoda demokrata, liberális (a moszkvai pártbizottság nagyfőnöke volt), kiváló tárgyalópartner! Igen, vezetése alatt az orosz gazdaság rommá vált, a töredék értékű fizetéseket több hetes késéssel kézbesítették, a nyugati cégek fütyörészve vitték ki az országból a nyereséget fényes nappal, az orosz kisemberek eközben újságra kiterítve árultak az utcán nercbundától kezdve kiskanálig bármit a betevő falatért. Jött Putyin, rendet csinált, a nagy válság alatt hazája gazdaságilag fejlődött, és ő lett az ősellenség. A nyilvánosság előtt tökrészegen dülöngő Jelcin good partner, Putyin not good partner.

Magyarország a 2010-es kormányváltás után kitessékelte az országból az IMF-et, amely „értékes útmutatások” sorával akarta rávenni a nemzeti kormányt, hogy megszorító intézkedésekkel tegye biztossá az előző, balliberális társaság által felvett kölcsönök visszafizetését. Megkapta a pénzét, és le is út, fel is út! A kormány megszorította a bankokat és a multikat is. A vészmadarak riogattak – el fog mindenki menekülni! Nem menekült el senki, de Magyarországot a nyugati média nyolcvan százaléka nap, mint nap szidja.

A múlt december elején Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke megelégedéssel nyugtázta, Románia fel van készülve az Európai Unió Tanácsának hat hónapos soros elnökségére. A hónap végén fejcsóválva figyelmeztetett: Románia nincsen felkészülve. Bűvös tükröm, mondd meg nékem, mi által világosodott meg őisiászossága? Felfedezte a székelyek búját-, baját, a minimálbéren tengődőket? Ne nevettess, válaszolja a tükröm. Dragnea bejelentette, kotorászni szándékozik a bankok és multik feneketlen zsebében.

Aki a felsorolt esetek között némi hasonlóságot fedez fel, jó partnerem lesz a gondolkodásban.

Zubreczky Antal

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.