Felhívás!

A tej útja Háromszéken

Helyi tejtermelői lánc létrehozására irányuló pályázatot nyert a LAM Alapítvány a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökségtől (AFIR), a Helyi termékpiac létrehozása a Kovászna megyei Illyefalva – Sepsiszentgyörgy – Uzon kistérségben, rövid ellátási lánc kialakítása érdekében címmel. A pályázat célja egy olyan közvetlen tejtermelői lánc felépítése, melyen keresztül a tejtermelő gazdától, egy helyi tejfeldogozó kisüzemen keresztül közvetlenül jutnak el a tejtermékek a fogyasztóhoz, Kovászna megyei helyi boltok és panziók segítségével.

Az idén indított pályázati program szerves része 15 helyi vásáron/rendezvényen való részvétel a régióban a rövid ellátási lánc és a helyi tejtermékek népszerűsítésére érdekében. Az érintett témakörök között szerepel a hagyományos termékek és receptek bemutatása, az e-kereskedelem, a helyi termékek sajátos marketingje, valamint az európai mezőgazdasági termékek minőségi rendszerének ismertetése.

A pályázat hivatalos megnyitójára 2018. október 26-27-én került sor Sepsiszentgyörgyön, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. A projekt megvalósításának időtartalma 21 hónap, a megnyitó óta már több rendezvényen, helyi vásáron sikerült bemutatni az érdeklődőknek. A pályázatot a 2014–2020-as Vidékfejlesztési Terv keretében az Országos Vidékfejlesztési Program finanszírozza, összértéke 365.857 lej, azaz 80.603 euró, amelyből a vissza nem térítendő támogatás értéke 349.089 lej azaz 76.909 euró.

A partnerségnek négy tagja van, az említett LAM Alapítvány mellett az illyefalvi Muntyán Gyula magánvállalkozó tejtermelő gazdasága, mint nyersanyag (tej-) beszállító, az ugyancsak illyefalvi Meotis Kft, mint a hálózat termékeit előállító tejfeldolgozó üzem, valamint a bikfalvi Téglás Panzió, mint közvetlen értékesítési pont.

(A LAM Alapítvány közleménye)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.