Nehéz választás

A romániai politikai iszapbirkózást látva eszembe jut a kiváló edző, Kovács István, amikor az egyik elvesztett meccs után bánatosan mondta: minden támadásra lehet védekezést kidolgozni, csak arra nem, ha a saját játékosod öngólt lő. Az európai parlamentbeli ténykedéseket figyelve nem egy öngólt, hanem kettőt-hármat is lőttek az ide kiküldött fiúk, lányok. Pedig azért vannak ott, hogy az ország ügyeire-bajaira írt keressenek és találjanak.

Az ellenzékiek az elvesztett hatalmat siratják, és éktelenül hazudoznak, hogy hátha külső segítséggel vissza tudják szerezni, a hatalmon lévők pedig igyekeznek, hogy az EU ne üsse az orrát az ország belső ügyeibe. Kivitték a belső politikai csihi-puhit nemzetközi porondra, de annyira visszataszítóan, hogy már Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is rájuk szólt, az itthoni ügyes-bajos dolgaikat inkább Bukarestben tárgyalják meg.

Nekünk van igazunk, gyenge ez a kormány, sírnak az ellenzékiek, köztük – teljesen alkotmányellenes módon – Klaus Johannis államelnök. Nem állítom, hogy ez nem így van, de még akkor sem sérthetik meg a legfőbb törvényt, s főleg nem engedhetik az igazságügybe kontárkodni a biztonsági szerveket, mert ennek egyből politikairendőrség-szaga lesz.

Ami pedig a román államelnököt illeti, nincs akkora hatalma, mint az egyesült államokbelinek, de még mint a franciának sem. Amennyi meg van, az annak köszönhető, hogy annak idején az alkotmányt kidolgozó bizottság feje, Antonie Iorgovan Ion Iliescunak akart egy kis hatalmat adni, és néhány témában beleszólást engedni neki a kormányzásba. Ezért lett ilyen féloldalas az alkotmány. De mivel parlamenti köztársaság van az országban, a végső döntéseket lényegében a törvényhozás és a kormány hozza.

Persze, a hatalmon lévőket sem kell félteni. A megszerzett vagyon megőrzéséért mindent megtesznek. Nemigen szeretnék, ha a külföldi tőke gazdasági erejénél fogva tarolna, és néhány mutterrel, misterrel és monsieur-rel puszilózó politikus a támogatásával hatalomra kerülne. Így a román polgárnak a gyorsan meggazdagodott foltos vagy a külföldet kiszolgáló és a hírszerző szolgálattal összeölelkező politikusok közül kell választania. Hát ez nem könnyű feladat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.