Felhívás!

Hisztérikák

Nézem a legújabb Kunhalmi Ágnes-produkciót. Mellékes a téma, a kb. 1733. magyar világvége, természetesen a Fidesz és Orbán Viktor miatt. És újra a sportra gondolok – én már ilyen vagyok –, vajon ott normálisabb szelek fújnak okosabb likakból?

A régi Albert Flórián-os Fradiról nem írtak annyit, mint a mai Afrikából plusz a fél galaxisból összeszedett gárdáról, amely nagy küzdelemben néha legyőzi Mezőkövesd sajnos ismeretlen klasszisait. A mai sport tíz százalék sport, kilencven sajtóhisztéria. Régebbecske talán harminc-hetven volt az arány, de böszmeségből akkoriban sem volt hiány.

Amikor a román tornászlányok (ügyesek, kétség nélkül) nagy versenyre készültek, a Sportul popular előre hergelte a népet: vagy mi nyerünk (mert a legjobbak vagyunk), vagy az oroszok és keletnémetek összeesküvése miatt nem. Egy román-magyar focimeccs mintha az 1940- es légkört idézte volna fel. Păunescu és Vadim Tudor éjszakába hajló tévéműsorban győzködték a már visszavonult Hagi-t, térjen vissza, mert ez nem meccs, ez háború a magyarok ellen. Visszatért, nyertek, és lett utcai megmozdulás, mint a forradalomkor, hogy Hagi președinte!

Egy másik magyarellenes hisztéria a legendás futballbíró, Palotai Károly nevéhez fűződik. Hogyan nevezhet ki az UEFA magyar bírót a románok meccsére (Szlovákia ellen), amikor mindenki tudja, hogy… (Sztálin szokta beszédeit így bevezetni: mindenki tudja, tehát pofa be.) Persze Palotai kitűnően fütyült, de heccnek jó volt.

A FCSB kapusa, Bălgrădean, mivel lejár a szerződése, a CFR-hez igazol a nyártól. Becali, mint egy pukkancs, vádaskodik, Bălgrădean eladta a meccset, amikor a Botoșani ellen hibázott. Ugyanaznap De Gea, a Manchester United világklasszisa tízszer súlyosabban hibázott, de senki nem gyanított bundát, tudván, egy profi az profi.

A koronavírusról nincs annyi ellentmondásos beszámoló, mint Simona Halep térdéről, derekáról, válláról, tyúkszeméről. A legnagyobbak is nyúlnak mocskos módszerekhez. Amikor az Atlético Madrid erősen megkérdőjelezte a Barcelona-Real kettős uralmát, a Barcelona a bajnokság kellős közepén az Atlético-sztár Griezmann leigazolását lebegtette, elhintve a bizalmatlanság magvát a rivális mezején. A Barcelona bajnok lett, Griezmann átigazolt. A sok pénzt veri a még több pénz, a világ megy tovább, ily módon.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.