Habemus accusator

Ha pápánk nincs is, de európai főügyészünk valószínűleg van. A tegnapi, úgynevezett indikatív szavazáson az uniós tagállamok kormányainak állandó képviselőiből álló bizottság Laura Codruţa Kövesit támogatta a most létrehozandó hivatal élé­re. A döntő szavazás ugyan az Európai Parlamentben lesz, de az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt vezetője ott eddig is nyerésre állt.

Az eset azért érdekes, mert az egyébként sepsiszentgyörgyi születésű volt fővádló ellen bűnügyi eljárás folyik. Természetesen megilleti őt (is) az ártatlanság vélelme, de korábban éppen azok ordítottak a legjobban, hogy aki ellen eljárás van folyamatban, az álljon félre addig, amíg ez lezárul, akik most leginkább ünnepelnek ezen a sikeren.

Mondjuk, jókor jött az ellenzéknek ez az akció, mert az alkotmánybíróság megrótta kedden a hivatalban lévő államfőt, és határozatában úgy fogalmazott, hogy alkotmányellenesen jár el, amikor hetek óta nem hajlandó kinevezni az ügyvivő minisztereket, és hogy az erről szóló rendeletet „haladéktalanul” ki kell adnia. Mit tesz erre a magát az alkotmány őreként és a jogállam szigorú védelmezőjeként feltüntető elnök? Azt mondja, hogy még gondolkodik; előbb megvárja, hogy a taláros testület kiközölje az indoklást.

Az, hogy az alkotmány 147. cikkelye szó szerint kimondja, az alkotmánybíróság döntései „a hivatalos közlönyben történő megjelenés dátumától általánosan kötelezőek”, az nem zavarja az államfőt. Neki újabb mandátumot kell nyernie novemberben, mert máskülönben megszűnik az elnöki mentelmi joga, s akkor esetleg megkérdi valaki, hogy mi lesz azoknak a nagyszebeni ingatlanoknak a sorsa, amelyeknek – jogerős bírósági döntés szerint – törvénytelenül jutott birtokába az egykori polgármester. Ennyit a büntetőügyesek nélküli közéletet című, az államfő által is felvállalt kampányról.

Csak azt nem értem, hogy miért csodálkoznak a hatóságok, ha az egyszerű emberek jelentős része „talpraesettségnek” tekinti, ha meg tudja kerülni a törvény előírásait. Miért éppen az egyszerű embernek kellene tiszteletben tartania a törvényt

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások