Felhívás!

Fürdik az igazság

Ami művi, még nem művészet. És az álnokság az igazak között nem állja sokáig a sarat. Sárral dobálnak, mert igazat mondtál. És az ügyész a jog árapályában ügyködik ködlámpa nélkül, mert minálunk, babám, mindennek ára van.

Ki beszél itt etikáról az árfolyam cseng-pengésében?! A hadbírák hamis kártyákat árulnak kupa lecsóért. Kolozsváron nem csak a tereket s a neveket hamisították meg jelenlétünkben, de még az időt mutató mánust is a Szent Mihály-templom tornyán. Miféle ítéletidő szükséges még és mindez után ott, ahol az első számú és szigorú parancs a rendtartásban így hangzik: Bizonyos fokig pláne, noha annak ellenére az igazság sárba toszogatható…

Kolozsváron nemcsak Mátyás királyt taszigálnák lovastól a balkáni semmibe, de még édesanyját, Szilágyi Erzsébetet is átmázolják románra, és ha kell, márpedig itt minden kell, ami hamis – Arany Jánost is románra mázolják, akinek verse szerint „Szilágyi Örzsébet levelét megírta, szerelmes könnyével azt is tele sírta”. Lásd, kedves Olvasó a Mátyás anyja című versét, ha még meglelheted. Adom kölcsön, s ha kell kimásolhatod, ha van elegendő időd, ahol vagy, emitt, s amott. Mert ahol hazudni államérdek, a költő szavai is semmit érnek. Már ha nem államérdekes. Ez van ott, ahol semmi sem végleges. A táltos román tudós lányos zavarában magára uszítja az akadémiát, véletlenül azt állítván, hogy nekik semmi közük a dákokhoz, hiszen Krisztus előtt évszázadokkal élt a román kultúra! Igen, ott, a magyar Maros partjáról kürtölte a román sajtó e parancsolatot.

Ott a tábla kilenc éve Mátyás király szobra mai sarában, hogy zokogva menekül még a gyáva is világgá a hírverés vetése elől: Mátyás király román volt, azért tudott oly bizton uralkodni Bécsből Bácskáig.

Ami önmagától magában mállik, sose ér föl az igazak csillagzatáig. Ahol a hazugságtól a bírák szíve nem sajog, hiába keresed, nem leled, hol a jog. Sírj, ha írni már nem mered: kétségben topognak itt csillagok meg az istenek.

Fáj az igazság maga is álmok s álnok romok között.

Ne add föl igaz ember! Az igazság csak fürdéshez vetkőzött.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.