Felhívás!

Furcsa vagy, húsz-húsz!

2020, te végtelen, rövid év. Még soha sem telt el ilyen gyorsan egy félév sem, amióta ismerem magam. És soha nem is volt ilyen hosszú egy nap, mint mostanság. Pontosan eme kettősséged kerget a megbolondulás rögös útjain. De most már gyorsíts be végleg! Szaladj, rohanj, menj, ahogy jöttél! De több mindent már ne vigyél magaddal. Éppen eleget vettél el tőlünk, és a lista másik oldalán – hogy mit is adtál cserébe – oly kevés dolog szerepel…

És persze mondhatjuk: rajtunk áll, hogyan hozzuk ki a maximumot minden helyzetből. Mondhatjuk, hogy a befelé fordulás, lecsendesedés, lenyugvás, lassítás időszaka volt ez. De éppen eléggé befelé vagyunk fordulva amúgy is. Éppen eléggé vagyunk magányosak máskor is. Éppen eleget vagyunk online, és éppen eléggé nem figyelünk a valós létre, külvilágra, embertársainkra máskor sem. Most meg a világhálóra került az is, ami eddig legalább megkövetelte a személyes jelenlétet.

Nem igazán látom pozitív hatását a helyzetnek, és nem azért, mert pesszimista vagyok, hanem mert oly sok minden bizonyítja körülöttem, hogy ez igen is rossz. Embereket látok, akik egyre magányosabbak. Embereket, akiknek hiányzik a megszokott napi rutin. Embereket, akik veszekednek, feladnak, szakítanak, elválnak. És vannak, akiket nem láthatok többé. Az elszigeteltség, elmagányosodás, a mindennapos stressz és pánik, barátaik hiánya, addigi támaszuk hiánya segített meghozni végleges döntéseket.

Most már menj, 2020, vidd el mindenedet, amit bajként hoztál ránk. Most már vesztettünk eleget, és talán a következtetéseket is levontuk. Megtanultuk értékelni a munkahelyünket, munkatársaink közelségét. Megtanultuk értékelni kijárási szabadságunkat. Hiányzik a boltos néni mosolya, amelyet most maszk takar. Hiányzik az ölelés, a puszi, a nagycsalád. Hiányzik a munka, az iskola, a buli, a kirándulás. Hiányzik a tavasz, a nyár.  Elegünk van az online-ból, már magából a szóból is. Online az iskola, a munka, a mise, a gyermeknap. Elég volt már az online ál-életből. Kell a régi, a valós, a maszk- és fertőtlenítőszag-mentes!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.