A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

És mikor dolgozunk?

Januártól Románia tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét. Lehet, hogy nem vagyok elég figyelmes, de eddig még nem csináltunk semmit. Egyelőre csak ismertetjük messze mutató terveinket a kohézióról, az egységről meg a konszenzusról.

Az elnökség ideje alatt minden román miniszter vezeti a neki megfelelő európai uniós miniszterek szakértekezleteit. De most ki vegyen komolyan egy olyan román pénzügyminisztert, aki február közepén azt mondja a polgármestereknek, hogy ne idegeskedjenek, amiért nincs költségvetés, mert lehet dolgozni havonta a tavalyi büdzsé egytizenketted részével?! Na, ezt magyarázza el Brüsszelben! Hogy nincs gond, ha nem lesz büdzsé, mert éves szinten fel lehet használni a korábbi hétéves időszak egyhetedét. Tartani lehet tőle, hogy ezek a nehéz felfogású nyugatiak meg sem értenék.

Vagy ki vegyen komolyan egy olyan tanügyminisztert, aki szétverte a szakoktatást, és oda jutottunk, hogy egy – egyébként tisztességesen megfizetett – hegesztőt Vietnámból kell „importálni”, de egy rendes csempéző vagy ács is annyit ér, mint a súlya aranyban, hiszen a budi ugyan a kert végében van, és kezet mosni nem lehet az iskolák jelentős részében, de mindenkiből agysebészt, közgazdászt és jogászt akarunk nevelni. Ki vegyen komolyan egy olyan egészségügyi minisztert, akinek országában pusztít a kanyaró, mint a középkor sötétebb részében? És ki vegyen komolyan egy olyan fejlesztési vagy szállítási minisztert, aki ezt a tisztséget „másodállásban” látja el, mert az államfő puszta választási megfontolásból, egyszerűen nem hajlandó kinevezni senkit?

De térjünk vissza az alapkérdéshez: mikor akarunk dolgozni? Mert lassan lejár a soros elnökség féléves időszakának negyede, de mi még a tervek ismertetésénél tartunk. Vagy igaza lenne a megyei tanácselnöknek abban, hogy azért nem sürgős a honi költségvetés elfogadása, mert azalatt semmilyen kormányzati erőfeszítést nem kell tenni? Így csináljuk Európában is: az első három hónapban ismertetjük a terveket, aztán majd rátérünk arra, hogy milyen sikeres volt a román elnökség. A munka? Azt majd elvégzik az utánunk következő finnek…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.