Felhívás!

Újra pályáznak

Újra pályáznak Kovászna megye

Pénteken rendkívüli tanácsülést tartottak Kézdivásárhelyen. A testületi értekezleten többek között ismét elfogadták az egykori Székely Katonanevelde felújításához szükséges pályázat dokumentációját.

A rendkívüli testületi ülésen a tanácsosok elsőként azt a tervezetet fogadták el, ami lehetővé teszi a kantai minorita rendház felújítására vonatkozó dokumentáció átadását a dévai Szent Ferenc Alapítványnak. Amint arról beszámoltunk, Böjte Csaba ferences atya alapítványa mintegy hárommillió eurós támogatásban részesült a magyar kormány részéről, és a munkálatok elvégzése után a műemléképületben szakmai kiegészítő iskolát fognak működtetni. A tervezetre a tanácsosok egyhangúan rábólintottak, akárcsak a 2017-ben hozott 88-as határozat módosítására, ami az úgynevezett DAC-tó rehabilitációját célzó pályázatára vonatkozott. A tanácshatározat módosítása azért volt szükséges, hogy az önkormányzat ki tudja egészíteni a projektet, ugyanis a város határában fekvő részen egy szabadidős központot szeretnének kialakítani. A város önrésze ebben az esetben 2 százalék lenne.

A régi katonanevelde épületének felújítására korábban is pályázott a céhes város önkormányzata, de pénz, illetve megfelelő pontszám hiánya miatt elutasításra került. Most úgy tették le a projektet a gyulafehérvári központi fejlesztési régióhoz, hogy megváltoztatták az épület rendeltetését. Ez azt jelenti, hogy kedvező elbírálás esetén az épületben nem a céhtörténeti múzeum kapna helyet, hanem művelődési központot létesítenének benne.

Az épület felújítása annyiba kerülne, mint a minorita rendházé: mintegy 15 millió lejbe. Ehhez a városnak mindössze két százalékos önrésszel kellene hozzájárulnia, így mindenképpen megéri egy új pályázatot letenni, hiszen siker esetén egy újabb értékes épületet lehetne megmenteni az utókor számára. A tanácsosok az utolsó napirendi pontban szociális lakás kiutalását hagyták jóvá Bartók Erzsébet részére.

Ugyan különfélék nem szerepeltek napirenden, Szigethy Kálmán tanácsos nemtetszését fejezze ki amiatt, hogy sertéspestis miatt nem tartanak kirakodóvásárt Kézdivásárhelyen. Bokor Tibor polgármester elmondta: egyetért a felvetéssel, de sajnos a fejük fölött döntöttek, és így neki nincs hatásköre arra nézve, hogy a helyzeten változtasson. Hozzátette: félő, hogy nem csak februárban, hanem márciusban sem lesz kirakodóvásár a karantén miatt. Ez az intézkedés már csak azért is érthetetlen, mert a ott nem csak hústerméket árusítanak, hanem zöldséget, mézet, mézespogácsát és sok egyéb olyan terméket is, aminek semmi köze nincs a sertéspestishez – hangsúlyozta a tanácsos.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások