Felolvasták: biztonságos a megye

Felolvasták: biztonságos a megye Kovászna megye

Bár összességében néhány százalékkal nőtt 2018-ban a törvénytelen cselekedetek száma, súlyos bűncselekmény kevés történt, és azok közül egyetlen egy sem maradt felderítetlenül – derült ki pénteken a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság éves beszámolójából.

Liviu Pampu-Romanescu rendőr főbiztos, a Kovászna megyei rendőrség főkapitánya nem sokat bonyolította az eseményt: gyakorlatilag felolvasta azokat a számokat, amelyek tükrözik a rendőrség múlt esztendei tevékenységét. Eszerint összesen 4300 bűncselekmény történt, 5,58 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ennek nagyjából egyharmada személy ellen, valamivel több mint egyötöde vagyon ellen irányult. A törvénytelenségek 54 százalékát városon, a többit vidéken követték el. Az utcai bűnözés továbbra is alacsony, egész évben összesen 47 esetet regisztráltak, 23 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Külön kiemelték, hogy a személy elleni bűncselekmények többsége ütlegelés vagy egyéb erőszakos cselekedetet, magyarán verekedés volt, de a súlyos testi sértések aránya 0,5 százalék alatt van. A múlt esztendőben összesen öt emberölés és három emberölési kísérlet volt, és minden esetben elfogták az elkövetőt. Fontos minőségi mutató, hogy nem maradt egyetlen felderítetlen eset sem – hangsúlyozta Marius-Daniel Ivaşcu főbiztos, aki hozzátette: mindössze egy súlyos testi sértés oka nem a túlzott alkoholfogyasztásban keresendő. A parancsnok-helyettes szerint itt „másoknak is lenne tennivalója”, hiszen ezek a dolgok az alapoktatás részét kellene hogy képezzék, ami nem feltétlen a rendőrség feladata.

Kiemelt feladatként kezelik a családon belüli erőszak visszaszorítását, és élni fognak – ha a helyzet úgy kívánja – a távoltartási végzés kiállításával, amit a megváltozott jogszabály lehetővé tesz az esetnél közbelépő rendőr számára. Az országutakon 11.500 közlekedési kihágást észleltek, ebből több mint 5000 sebességtúllépés, összesen 853 gépjárművezetői, és 368 forgalmi engedélyt vontak be. Nem csak az autósokra járt ki a rúd, 619 gyalogos és 328 kerékpáros is „drágán” közlekedett.

Csökkent a pénzügyi-gazdasági bűncselekmények száma (–17,3%), és 22 csempészésre derült fény. Az adócsalással okozott kárból 14,3 millió lejt sikerült behajtani, ami csaknem kétszer annyi, mint egy évvel korábban. Hangsúlyt fektetnek a nevelésre és megelőzésre is, 148 alkalommal szerveztek programokat különböző iskolákban, amelyeken összesen több mint kilencezer tanuló vett részt.

A főkapitány kifejtette: továbbra is káderhiánnyal küszködnek, a 600 állás 21 százaléka, azaz több mint 120 helyük betöltetlen. Romanescu „örvendetesnek” nevezte, hogy érdeklődés viszont van: legutóbbi három helyet hirdettek meg, amelyekre nem kevesebben, mint 170-en jelentkeztek.

Elmondta azt is, munkakörülményeik javulnak, tavaly a meglévő 300 gépkocsijuk mellé további 21 járművet kaptak. Hozzátette: „ha így haladnak a dolgok”, egy-két éven belül befejezik a rendőrség új épületét.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.