Felhívás!

Eltolt ország

Egy ismert makedón család tagjai mesélték, hogy ők Albániából jöttek, Makedónián keresztül, előbb Bulgáriába, majd Dobrudzsába; onnan elköltöztették őket a Bánságba egy, a svábok által üresen hagyott birtokra, de nem tetszett nekik, így visszaköltöztek Dobrudzsába, illetve Munténiába. Többek között tőlük is hallottam, hogy nagyszámú románság élt a Dunától délre. Néhány fiatal történész a birodalmi könyvtárakban régi írások és a térképek között kiderítette, hogy a régi atlaszokban mindenütt meg van jelölve egy ország a mai Bulgária déli részén, a Marica folyó völgyében, melynek neve Románia, fővárosa Adrianoupolis volt. Ez a Törökországban lévő mai Edirne, magyarul Drinápoly.

Csak sejteni lehet, milyen nagyhatalmi játékoknak köszönhetően tolták 700 kilométerrel északabbra, és adták – a régi Valahia és Moldávia egyesülése után – a mai országnak a Románia nevet. E területen ugyanis addig oláhok meg moldvaiak laktak; a rumanok, mely rómaiak leszármazottait jelentette, a Marica völgyében tengették életüket.

A fiatal történészek nem értik, hogy miért kell a történelmet meghamísítani. Régen ez még ment, hiszen a lakosság mintegy 97 százaléka analfabéta volt, de most már sokan elolvassák a régi írásokat, megnézik a régi térképeket. Azok pedig azt bizonyítják, hogy amit a népnek eddig eladtak, az egy mítoszokkal teli nagy mese.

A napokban mind gyakrabban esik szó a nagyhatalmak szerepéről a história alakulásában. Mert a gazdaságilag és katonailag erősebb országok az évszázadok során sokszor beavatkoztak a térség határainak érdekeik szerinti megváltoztatásáért. Svájci történész mondta ki, hogy bármennyit udvarolnak a magyar fővezérek Nyugatnak, nehezen találnak meghallgatásra, mert keleti népeknek tartják őket, akik a történelem folyamán többször pörköltek az orruk alá; ezért nem kedvelnek bennünket. És mert nem szeretett nyelvet beszélünk.

Franciaország fele 1850-ben nem tudott franciául. A német elzásziakon kívül ott éltek a bretonok, baszkok, lotharingiaiak, flamandok, katalánok, provanszálok, olaszok. A múlt század elejéig arra kényszerítették őket, hogy a frankok nyelvét beszéljék. A románok is ezt a modellt akarták követni. Az angolok is ugyanezt tették a skótokkal, walesiekkel, írekkel, az amerikaiak a nyelvi kérdést az indiánok kinyírásával oldották meg. Maguk alatt vágnák el a fát, ha ezt a módszert megvétóznák.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.