Felhívás!

Csuklóztatás

A kormánynak ismét sikerült túllőni a célon, és egész más irányba terelni a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni uniós jogharmonizációt Romániában. Íme, a bizonyíték, hogy mindent lehet rosszul csinálni: az alkalomadtán szövevényes támogatási hálózatok és rendszerek átláthatóságát és kifehérítését szorgalmazva a kabinet olyan többlet-kötelezettséget vágott a nem-kormányzati szervezetek nyakába, ami már működésüket veszélyezteti. Vagyis a törvénytervezet messze túllépi az ésszerű szigorítás kereteit.
Ezért még a jogszabály képviselőházi elfogadása előtt botrány kerekedett, és felháborodásukat az érintett szervezeteken kívül az RMDSZ és az ellenzéki politikai pártok szóvá is tették. Különösebb következmény nélkül, mert a kifogások nagy ívben lepattantak a kormánytöbbségről, és második nekifutásra, a nem-magyar nemzeti kisebbségi képviselők támogatásával végül csak átverték a plénumon.
Ami azt jelenti, hogy ha nem óvja meg az Alkotmánybíróság, illetve az államfő nem szerválja vissza a törvényt, akkor ezentúl az egyesületeknek és alapítványoknak hosszasan listázniuk kell beszámolóikban tevékenységeik javallottjait. Ami lássuk be, amellett, hogy nehezen indokolható intézkedés, komoly kihívás elé fogja állítani a közügyekért önkéntes alapon tenni akaró szervezetek adminisztrációs kapacitását. A pluszfeladat minden esetben egyben pluszköltséget is jelent, ráadásul azok, akik majd nem bírják szusszal, az új jogszabály értelmében akár fel is oszlathatóak.
Vagyis egyáltalán nem biztos, hogy ez a rendelkezés az érintettek számára is leginkább testhezálló áldozat a jogszabály célkitűzéseinek szolgálatában. Inkább az állami adminisztráció részéről a civil szféra ánblokk, differenciátlan és átgondolatlan, öncélú csuklóztatásának tűnik. Sőt, annyiban igazságtalan is, hogy leginkább az állam szociális feladatait átvállaló szervezeteken csattan a pofon, hiszen Romániában ezek célcsoportja a legnépesebb, vagyis rájuk szakad majd a legtöbb feladat a papírozással. Arról nem is beszélve, hogy a közösségi felelősség- és feladatvállalás terheinek halmozásával még kedvét is szegik a köz szolgálatában végzett munkának. Ahelyett, hogy támogatnák. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.