Felhívás!

Botrány egy könyv körül

Bizonyára nyitott ajtókat döngetek, amikor felhívom a figyelmet egy budapesti botrányra, amelyről az egyik hírportálon szereztem tudomást. Nem a botrány a különleges, mert ebből éppen elég van Magyarországon is, hanem az, ami azt kiváltotta. Egy gyönyörűen kivitelezett könyv, legalábbis a világhálón annak tűnik, nem annak a külső megjelenése, hanem az, ami benne sorakozik. Mesék. A magyar és a világirodalom mesetárának nagyon szép darabjai vannak benne, amelyeket szeretettel olvastak és olvasnak gyerekek és felnőttek egyaránt, ezeket hallgattuk szívesen annak idején, s ezeket adtuk, adjuk tovább gyerekeinknek, unokáinknak.

Nem tudom, a legszebb mesetörténeteket feljegyző Benedek Elek, a Grimm-testvérek forognak-e sírjukban meséik átiratairól tudomást szerezve, azért, mert legszeretettebb hőseiket nem átkeresztelték, hanem egész egyszerűen átírták, az eredeti mesékhez ragaszkodók szerint meghamisították, „átoperálták”. Így lett a Hamupipőke főszereplője egy roma fiú, aki szereti a zenét, de egy másik fiúval találja meg a boldogságot. A közismert, átdolgozott mesék szereplői között találjuk a roma Pöttöm Pannit, a sárkányölő hős egy pincérlány, megjelenik egy háromfülű nyúl…

Mindez azt szolgálná, hogy a gyerekek már korán tudomást szerezzenek a másságról, a megszokottól elütő rendellenességekről, felkészülve az ezekkel való esetleges szembesülésre. Érthető, hogy a könyvvel kapcsolatos egyik rendezvényen kitört a vihar a másság elfogadását hirdetők (azt hiszem, ezek alkotják az úgynevezett LMBTQ-t) és a mássággal való hivalkodás ellenzői között. Még könyvdarálásra is sor került, amelynek végrehajtója nem is akárki.

Tény, hogy az ellenkezés, hidegrázás, füttykoncert, jó modorra és visszafogottságra való felhívás, könyvdarálás dacára a Meseország mindenkié című kiadvány hirtelen a népszerűségi lista élére került, az ezerötszáz példány pillanatok alatt elfogyott, s most készítik elő a második kiadást. A meseátírók között jó nevű, ismert írók is szerepelnek, köztük erdélyi is. Várjuk a további fejleményeket!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. október 13., 7:56
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ez nem véleményanyag volt, hanem összegzés + rávilágítás arra, hogy a szerző számára még mindig nem természetes az LGBTQ mint ernyőfogalom.

  • User
   Dátum: 2020. október 13., 13:52
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Egy normális szerző számára természetesen nem is lehet természetes az, ami természetellenes. Ne próbáljátok itt is ránk előrtetni ezt az agyament propagandát, mert nem megy. Eléggé meg van hülyítve a világ a Lajtától nyugatra, hagyjátok, hogy éljünk régi módin, amíg még lehet, kíméljétek meg bár a gyerekeket a fajtalankodóktól.

   • User
    Dátum: 2020. október 13., 14:07
    ÉRTÉKELÉS: -6

    Ezt a természetellenes dolgot magyarázd el az állatoknak is. Biztos ők is propagandakönyveket olvastak, azért van köztük azonos neműhöz vonzódó példány.

 • User
  Dátum: 2020. október 13., 15:34
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Bizonyára az állatok között is akadnak beteg egyedek, de egészen biztos, hogy nem akarják a többséggel bevetetni, hogy ez a normális, és nem próbálják a kicsinyeiket erre szoktatni. Már a puszta fajfenntartási ösztönükből adódóan sem. Mert ugye arra a kan kutya is rájön, hogy ha csak kan után szaglászik, abból nem lesz kutyakölyök… Némely gazdák viszont ezt nem akarják tudomásul venni…

 • User
  Dátum: 2020. október 13., 19:44
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Elfogadhatom a másságot, de attól még ellenezhetem a mássággal való hivalkodást. Ez nem is a másság elfogadásáról, hanem a gyerekek másságra neveléséről szól. Ez pedig elfogadhatatlan.

 • User
  Dátum: 2020. október 14., 9:48
  ÉRTÉKELÉS: -5

  A mesék általánosan arra tanítanak, hogy hogyan legyen valakiből jó ember.. elnézve a társadalmat sajnos nem igazán jön ez össze.. tehát, egy mese miatt a gyerekből sem lesz meleg.

 • User
  Dátum: 2020. október 14., 13:19
  ÉRTÉKELÉS: 8

  A mesék elsősorban értékeket közvetítenek. Attól lesz valaki jó ember, ha minél több értéket tesz magáévá. A homoszexualitás nem érték. Támogatni a betegeket – na, ez érték, de ehhez nem kell átírni a meséket.

  • User
   Dátum: 2020. október 14., 14:02
   ÉRTÉKELÉS: -3

   Háááát … sok mese, népmese felnőtt fejjel nem feltétlenül értéket közvetít. Inkább útmutatót a vad világhoz, a túléléshez. Ezt is lehet értéknek tartani.