Hirdetés
Hirdetés

Biztató jel

Nem fér hozzá kétség, hogy kedden, az Európai Parlament plénuma által nagy többséggel elfogadott állásfoglalás – mely egy közös uniós kisebbségjogi keretszabályozás mellett áll ki, sőt annak kidolgozására szólítja fel az Európai Bizottságot – jelentős előrelépés az öreg kontinens kisebbségvédelmi jogi intézményrendszere számára. Ha jogi formát még nem is öltött a szándék, de az mindenképp biztató, hogy lehetséges volt politikai többséget kialakítani az ügy mellett Brüsszelben.

Ha létrejön ez a bizonyos keretszabályozás, ami a kezdeményezők elképzelése szerint a nemzeti kisebbségi jogok minimumszintjét meghatározó irányelveket fogja tartalmazni, vagyis nemzetközi hatályra lép, akkor ez azt jelenti, hogy ennek alapján már az Európai Unió intézményrendszerében is számon lehet kérni a nemzeti, regionális és nyelvi kisebbségek jogait. Vagyis végre beemelődik ez a kérdés is, a gazdasági vámunióként induló európai projekt részévé integrálódik.

De mint amilyen normális és magától értetődő egy ilyen szabályozás léte egy aprólékos, minden részletre figyelemmel levő bürokratikus szupranacionális képződményben, pont annyira lesz komplikált és nehézkes azokban a minimális alap- és irányelvekben való megegyezés. Mivel majd ahány ország, annyi jogrend, és annyiféle specifikus kisebbségi helyzet. Hiszen kisebbségi kérdésben még mindig nincs kialakulva egy mindenki által méltányosként elfogadott, nemzetközi konszenzus és mérce (a sor a föderalizmustól, a területi autonómián át, a csak kulturális jogokat elismerő megoldásokig meglehetősen hosszú). Hiszen többnyire nemzeti hatáskörben történt a szabályzás, a néhány kivétel pedig többnyire csak amolyan soft-law-nak minősül, amit már csak azért is nehéz számon kérni, mivel hiányzik a megfogalmazott szabályok mellől a törvényi szigor, a betartatáshoz szükséges büntetés. Ezért már az is előrelépést jelent, hogy az ajánlásban felkérik a Bizottságot, tegyen kísérletet a kisebbségek fogalmának közös, európai meghatározására.

Érdemes figyelemmel követni, hiszen ha az anyanyelvhasználatnak, az anyanyelvű oktatásnak meglesznek a törvényes garanciái, a szemünk előtt átalakuló új EU a jogok mellé tán pénzügyi forrást rendel.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük