Felhívás!

Állj, ki vagy? Űrlapot!

Egyelőre nem tudjuk, ki dolgozta ki a friss brit bevándorlási csomag szabályait, de a Priti Patel-féle rácson tömegével fognak fennakadni kelet-európai és a világ minden tájáról származó kérelmezők. Az ugandai-indiai származású, második generációs bevándorló belügyér hölgy riporteri kérdésre beismerte, hogy ő sem lehetne a szigetországban, ha egy ilyen csomag érvényben van szülei érkezésekor, de ettől függetlenül megvédte azt.

A csomagban pedig kikötik, hogy csak érvényes állásajánlattal, célzott szakképesítéssel, angoltudással érdemes próbálkozni a szigetországban, előnyt jelent a meglévő munkaszerződés, iskolai képzettség, doktorátus. Szállásadói nyilatkozatot kell bemutatni, és a kérelmezőknek képeseknek kell lenniük eltartani magukat. A pontrendszer a brexit-kampány egyik eleme volt, tehát Johnsonék 2016-os adóssága, viszont a kivitelezés alapján azt is ráírhatták volna, hogy „tökmagárusok, ócskavasgyűjtők kerüljenek”, így a bürokratikus harc titkos fegyvere lehet.

Nem kell már kerítéssel, fegyveres határrendésszel riogatni a potenciális bevándorlót, csak rá kell kurjantani, hogy hol vannak a papírok, s ha nincsenek, mehet odébb. A csomag erőssége, hogy jókora adag szelet kifoghat a szélsőjobb vitorláiból, ezért mannának bizonyulhat az AfD övön aluli ütéseitől tántorgó CDU számára – a bérminimumba a baloldal aligha köthet bele, ráadásul bármelyik ellenzője fejbe kólintható azzal, hogy mekkora szociális terhet vesz le majd a brit állam és az adófizetők válláról.

A másik oldalon meg, vagyis nálunk ez még rosszabb kivéreztetést vetít előre, hiszen ha divattá válik Nyugaton, a leggyengébbeket meg a szociális ellátásra jogosultakat kényszerítheti haza, míg elszívja a jól képzett, ambíciós és fegyelmezett munkaerőt. Utóbbiakat meg prédikációkkal aligha lehet itthon-maradásra biztatni egy olyan országban, ahol a helységek több mint felében nincs elég családorvos, 328 községben egyetlen sincs, az oktatási minisztériumot időnként analfabétákra bízzák, a munkát majd’ 50 százalékos adóval sújtják, s a gyógyszer- meg étrendkiegészítő ipar a kereskedelmi rádiók és tévék minden órájából 15-20 percen keresztül mossa a polgárok agyát

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.