Felhívás!

A világ egy teniszlabdában

1970-ben Alvin Toffler, amerikai szociológus-író Jövő-sokk című könyvével valóban sokkolta olvasóit. A világ változik, és főleg gyorsul – ez írásának lényege. Le a sáros bocskorral, elő a hétmérföldes csizmát, mert aki lemarad, annak annyi! De ne gondoljuk, hogy Toffler barátunk amolyan sopánkodó típus, irtózott a lehangoló véleményektől. Változunk, gyorsulunk, ám mégis megélünk, hitte dacosan. Egy dokumentumfilmben valahogy így ábrázolta új korunkat: az edénymosó amerikai fiatalember munka nélkül marad egy ideig, aztán már otthonában számítógépes programokat készít jóval több pénzért, mégsem lesz belőle a technológia-monstrum aprócska alkatrésze, mert íme, milyen felszabadultan pattogtat egy teniszlabdát, megmaradt emberségének jelképét.(Különben Toffler nem volt elég jó a teniszben, így lett szegényből világhírű szerző).

Nos, a tenisz metamorfózisa nagyszerűen szemlélteti gyorsuló világunkat. Láttam felvételen a negyvenes-ötvenes évek wimbledoni, női játszmáit. Mint mai serdülő lányok kecses labdaütögetése a tengerparton. Az adogatás sebességét a hetvenes évek végén kezdték mérni: Roscoe Tanner (férfi!) 1978-ban Palm Springsben 153 km/h. A tavaly Aryna Sabalenka (csinos nő!) 214 km/h. A férfibecsület megvédésére mondom, a te­nisz­ütők időközben erősen megváltoztak, fémszálasak, mit tudom én.

Hol teniszeztek a közelmúltban? Az angolszász és a francia kultúrzónában, azon kívül csak itt-ott a felső tízezer. Próbált volna Mao Kínájában valaki teniszt csak említeni, kapott volna a púpjára az imperialista, dekadens időpocsékolásért. Aztán Mao elpatkolt, jött egy Na Li (vagy Li Na) nevű ferdeszemű hölgy, aki gondolt egyet, megnyerte a francia és az ausztrál Grand Slam-turnét, és meg sem köszönte a Pártnak, mondván, hogy ő edzett, nem a párt. Neki (is) köszönhetően ma Kínában 15 millió játékos van, 30 ezer tenisziskola, és a női év végi Bajnokok Turnéja jövőtől Shenzenbe költözik. Az mi? Hát egy város, úgy ötmillió lakossal, 1979-ben még kis halászfalu volt, ma több felhőkarcolót lelsz ott, mint pityókát Zágonban.

Még valami:kedves olvasó, legközelebb ne csak Nadal grimaszát és Bouchard lábait nézd, hanem a pályaszéli reklámokat is: Huawei, Singapore Airlines… Tehát elő a hétmérföldes csizmát, ne maradjunk le, és jó irányba iparkodjunk!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.