Felhívás!

A pluralizmus viszontagságai

Közelednek a jövő évi önkormányzati és parlamenti választások, így az erdélyi magyar választói demokrácia kis pártjai is rendezik soraikat – készülődve a megmérettetésre.

Ez, mint látni fogjuk, rengeteg buktatóval és konfliktussal járó, tehát roppant kényes művelet, mivel egy már eleve plurális rendszerben – más szóval versenyhelyzetben – a jobb teljesítményre ösztönző belső szervezeti viták és feszültségek könnyen önsorsrontóvá, kontraproduktívvá válhatnak. Például ha nem sikerül időben és mindenki által elfogadott módon rendezni őket: a felhalmozódó feszültség, az érzületi teher megnehezíti, sőt éppenséggel akár el is lehetetlenítheti a versenyhelyzetben a tagság és a választmány koordinált együttműködését és célracionális cselekvését.

Az pedig semmiképp sem járul hozzá a pártkohézió, a szervezeti morál és fegyelem megerősödéséhez, ha ezek a viták kiszivárognak a nyilvánosságba, főleg, ha a korteskedésből csak a személyre szóló lejáratás, az ultimátumszerű felszólítás vagy a jogi útra terelt meddő perlekedés ugorja meg a sajtó figyelemküszöbét. Előbb az Erdélyi Magyar Néppárt tisztújítása adott alkalmat arra, hogy tanúivá váljunk annak, miként válhat a kis pártok megújulásának csapdájává a belső pluralizmus felhajtóereje. Ha nem tudják uralni, ha az fékevesztetté válik, a demokratikus versenyhelyzet személyes bosszúvá torzul, annak pedig semmi sem tud gátat szabni: sem tekintély, sem alapszabályzat, fegyelem, de a közös érték- és érdekközösség iránti lojalitás sem. Az ügy pereskedéssé fajul, ami lebénítja a szervezetet.

Hasonló indíttatású, a választásokra való tekintettel megújulásra-reformra törekvő, s szintén a demokrácia plurális elvével operáló konfliktus látszik elszabadulni a Magyar Polgári Párt szervezetében is. A jelen felállás szerint az elnök Hargita megyében kipenderített két önkormányzati politikust a pártból, mire a választmány néhány tagja nyílt levélben szólította fel a pártvezért: mondjon le. Az meg nem akar. A konfliktus tehát itt is túllépte a párt belső intézményes fórumait. Patthelyzet alakult ki, s a teátrális csatározás már a médiában zajlik. Mindez az RMDSZ Majális utcai főhadiszállásának legnagyobb derűjére.

Pozsony János Csaba

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.