Felhívás!

A meghibásodott titkosügynökség

Robbant a bomba. Lépésről lépésre kitudódik, hogy sem a hírszerző hivatal, sem a korrupcióellenes ügyészség háza táján nincs minden rendben. Törvénytelenségek sorát terítette ki a meghibásodott RHSZ-ügynök, Sebastian Ghiţă, de az eltitkolt jogtiprásokat tovább ecsetelte Traian Băsescu exelnök, s még jó néhány hírszerző is rávilágított szabálysértéseket. Már arról is beszélnek, miként hamisították meg az utóbbi két elnökválasztást, és tették – koholt vádak alapján – hűvösre a politikai ellenfeleket. A kontroll nélküli erőszakszervezetek kényük-kedvük szerint garázdálkodtak.

A marosvásárhelyi fekete márciusi napok épphogy elmúltak, az ezt megszervező szekusbanda máris követelte, hogy alakuljon meg a Román Hírszerző Szolgálat, mert ugyebár a magyarok mozgását figyelni kell. Hírszerzése minden országnak van, itt az volt a baj, hogy a szekusokból hozták össze a szolgálatot, ahol a időközben megjelenő fiatalabbak is kezdték alkalmazni a régi módit: a törvénytelenséget. Ilyen kezdet után várható volt, hogy a hírszerzők működését szabályozó törvénybe több olyan cikkely is bekerülhetett, amelyek kiskaput nyitottak a korrupciónak és a durva erőszak alkalmazásának.

Titkos ügynökeikkel pedig elleptek mindent: a törvényhozást, a jogszolgáltatást (ide a kiöregedett szekusokat küldték), a kormányt, a sajtót, civil szervezeteket… A saját embereikből álló parlamenti ellenőrző bizottságot könnyen kijátszották. Bár úgymond most friss tagokkal töltötték fel, egyharmada még mindig régi motoros. (Az RMDSZ immár negyedszázada Verestóy Attilát küldi ide).

Már első igazgatójának, Virgil Măgureanunak is voltak zavaros ténykedései, azonban ma már eurómilliók lenyúlásáról és az RHSZ-szel együttműködő vállalkozók eltűnéséről szól a fáma. Valós dolgok kerülhettek terítékre, hiszen Florin Coldeának, a hírszerzők katonai vezetőjének ténykedéséről különbizottság mondja ki az ítéletet. Egyelőre felfüggesztették, de nem hinném, hogy régi munkahelyére visszaengedik.

Az RHSZ akkor vált félelmetessé, amikor a Laura Codruţa Kövesi által vezetett korrupcióellenes ügyészséggel fogott össze, s gyártották a légből kapott vádakat. Nagy a valószínűsége, hogy a számonkérés itt sem fog elmaradni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.