Felhívás!

A Magyar Nyelv Napja

November 13. – a Magyar Nyelv Napja. Igen, legalább most írjuk nagy kezdőbetűvel ezeket a szavakat, e dátumon legalább éreztessük és érezzük, hogy erős várunk nékünk az anyanyelvünk, talán az egyetlen, amitől megfosztani csak akkor tudnak, ha mi önként feladjuk, és lemondunk róla.

Nyilván tisztelni lehet a magyar nyelvet, s teszik is ezt sokan, nagyon sokan, akik valamilyen módon kapcsolatba kerültek vele, akár hallgatóként, akár beszélőként; tisztelik kifejező erejét, képi gazdagságát, mindenre figyelő összetettségét, tisztelik szókincse nagyságát és változatosságát. Hangsúlyrendszere, hanglejtése szinte egyedivé teszi, s büszkén vesszük tudomásul, ha valahol valakik beszélgetésünket hallva kitalálják magyar mivoltunkat. Sokan a világ nagyjai közül említik a mi nyelvünk rendkívüli tömörségét, hangzásának zeneiségét, de egyediségét is, hiszen akik tanulni kívánják ezt a nyelvet, azt mondják, nem könnyű feladatra vállalkoznak. Jó hallani rádióban, televízióban, de kirándulások alkalmával is, amint tőlünk egészen idegenek szinte a lehetetlennel próbálkoznak, hogy kedvünkért egy-két szót magyarul kiejtsenek, de kiejtik, s nem restellik hibásan is hangoztatni.

A nyáron Barcelona közelében, az egyik kisvárosban két eladó is két nap után már ismerősként köszöntött magyarul, s persze, hogy kedvünkben járjon, hirtelen felsorolta Puskás, Kocsis, Czibor, Kubala László nevét, nem tökéletes magyarsággal, de annál nagyobb rajongással.

E napról szólva emeljük ki, hogy 2009 óta ünnepeljük a magunk módján, az anyanyelvápoló szövetség vívta ki e napnak ezt a rangot. Igaz, először április 23-át jelölték meg, de az Országgyűlés 2011-ben változtatott, és november 13-ére módosította, ugyanis 1844. november 13-án, az az évi II. törvényben államnyelvvé nyilvánították a magyar nyelvet, s ezen túl minden hivatalos okmány ezen a nyelven készült. Emlékeztetőül: 2008-ban a Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalomban, Kazinczy Ferenc szülőhelyén felavatták a Magyar Nyelv Múzeumát, amely hivatott erőt, tudást, megerősítést nyújtani mindazoknak, akik számára szent kötelesség a saját anyanyelv őrzése és megóvása.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.