Felhívás!

A kocka el van vetve

Előbb választási szövetséget köt, majd a helyhatósági választásokat követően Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) néven egyesül a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) – erről döntöttek szombaton Csíkszeredában a két párt kongresszusi küldöttei.

Ezzel valamelyest letisztul rommagyar politika, hisz a magukat jobboldaliaknak nevező két párt létjogosultsága külön-külön eddig is igen kétséges volt. Hogy ez a gyakorlatban hogyan fog működni, az egyelőre erősen kérdéses. Elvileg persze érvényesülnie kellene az 1+1=3 elvnek, azaz az összefogásnak mozgósító erejűnek kellene lennie, amely olyanokat is az urnákhoz csalogat, akik eddig a folyamatos vitát és civakodást látva távol maradtak. Ugyanakkor olyan helyeken, ahol a mindennapi politikai küzdelemben „maradandó sebeket” ejtettek egymáson, nem biztos, hogy multiplikatív hatása lesz az összeborulásnak.

A két frakció közül az MPP tűnik frusztráltabbnak, amely korábban úgy képzelte el a fúziót, hogy az EMNP visszatér oda, ahonnan kivált, azaz az MPP-be. Ehhez képest most „paritásos” alapon, egyenlő félként jelentkezik, olyan körülmények között, hogy az MPP sokkal erősebb az önkormányzatokban, elég csak azt nézni, hogy 15 polgármesterével szemben az EMNP egyet sem tud felállítani, két parlamenti képviselőjéről nem is beszélve. Persze ezt nem egymaguk szerezték meg, hanem az RMDSZ hathatós támogatásával, amelyet ezennel el lehet felejteni. A harmincéves szövetségtől ugyanis nehezen várható el, hogy a helyhatósági választásokon az ellene induló „új” szövetség jelöltjeit támogassa, mi több, várhatóan mindet megtesz majd azért, hogy „leseperje” őket a porondról. Hogy ez ne történjen meg, ahhoz tényleg minden energiájukkal dolgozniuk kell az új szövetségeseknek. Arra ugyanis, hogy az EMSZ komoly igényeket támaszthasson a parlamenti választások előtt az RMDSZ-szel szemben, hogy közös, netán külön listán indulhasson, csak akkor van esély, ha számottevő helyet megszerez az önkormányzatokban.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.