Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A jófej Petőfi a Mikóban

Elkeserítően diszkrét félcsendben itt-ott egy félszeg emlékeztető – október 30-a Gárdonyi Géza halálának századik évfordulója. Mégiscsak az Egri csillagokat hozták ki a magyarok legkedvesebb regényüknek egy országszintű kampányban. Ám megsokszorozódik keserűségem, ha az iskolában tanultakra gondolok. A tankönyvek szerkezete – ugyanaz a sablon minden íróra, korszakra –, a fűrészpornál ízetlenebb „bevezetők” és kommentárok, brrr, elijesztettek volna az irodalomtól, ha nem adott volna édesapám hatéves koromban már könyvet a kezembe.

Pedig, pedig. Bármennyire tisztelném a hagyományt, a konzervatív értékeket, elismerem, új műsorhoz új férfi kell, új nemzedéknek új módszerek, új bornak új tömlő. Ezért a kompromisszum elkerülhetetlen. A zenében felismerték, az ifjú nemzedék nem fog belépni egy abszurd protokollal degeszre tömött koncertterembe, erre Pavarotti és Bocelli nyakába vette a nagyvilágot, és ha a Scalát megunták, stadionokban énekelték Verdi mellett a pop-slágereket polgárpukkasztó gitárnyeggetők társaságában.

Gárdonyi kapcsán jött a gondolatom, vajon ha egy magyartanár elcsenne tíz percet az ilyen-olyan izmus száraz feszegetéséből, hogy elmondja a nebulóknak, Gárdonyi titkosírást talált ki, a Nyulak szigetén szuper tippet adott a régészeknek, és – jól figyeljetek – elvett egy tizenhat éves fruskát, az aztán rögtön lelépett stb., na, mi lenne? Talán annyi, hogy az osztályban nem huszonöt gyerek várná a halálosan unalmas óra végét, hanem Réka és Timi meg Robi összenéznének – te, milyen jó fej volt a csávó, ejsze’ megérné beleolvasni; nem azért, mert kötelező, hanem mert ő is hús-vér ember lehetett, mint mi.

Kezemben Háy János sablonrobbantó irodalomtörténete, a Kik vagytok ti? Aki akar, talál benne eltúlzásokat, „naezmársok” megfogalmazásokat, persze. De Háy tollából (egy frászt tollából, laptop billentyűjéből) izgalmas története pattant ki irodalmunknak. Egy gimnazista nem fogja természetesen elolvasni a hétszáz oldalas opuszt. De elképzelem, amint egy mikós tanár magyarórán fellapozza a diákok előtt, átadja Boginak, kérlek, olvasd itt: „Petőfi népköltő lesz, a leghíresebb dalszövegíró, a Lennon-Mc Cartney-ból a Lennon, aki… népi hapcikákba öltözik, lajbi, meg kucsma, meg fokos.”. Lefogadom, olyan óra lesz, a srácok nem akaróznak majd szünetre menni!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük