Felhívás!

Hamarosan jöhetnek az öt perc alatt feltölthető elektromos autók

Hamarosan jöhetnek az öt perc alatt feltölthető elektromos autók Tudomány

Öt perc alatt teljesen feltölthető akkumulátorokat gyártottak, ez fontos lépcsőfok az elektromos autók töltését illetően, ami így annyira felgyorsulhat, mint a benzin vagy a dízel tankolása. Az elektromos autók terjedése jelentős szerepet játszik a klímaválság kezelésében, igaz, sok szempontból gyerekcipőben jár még.

Az új lítiumion akkumulátorokat az izraeli StoreDot cég fejlesztette ki, és a kínai Eve Energy gyártósorain gyártották le – írja a The Guardian. A StoreDot már bemutatta a rendkívül gyorsan tölthető akkumulátorait telefonokban, drónokban és robogókban, most pedig az autógyártók és más vállalatok figyelmét is felkeltette, így például a Daimler, a BP, a Samsung és a TDK a mai napig nagyjából 130 millió dollárt fektetett be a StoreDotba.

“Az elektromos járművek széles körű elterjedésének már nem a költség a legnagyobb hátráltatója, hanem a hatótávolság miatti szorongás. Az emberek attól tartanak, hogy az akkumulátor lemerül az autópályán, vagy éppen a feltöltés miatt több órát kell időzni a töltőállomáson. De ha ugyanannyi időt venne igénybe, mint a tankolás, ez a félelem megszűnne” – mondta Doron Myersdorf, a StoreDot vezérigazgatója, hozzátéve, a legtöbben lehetetlennek tartották az öt perc alatt feltölthető akkumulátort, de megmutatták, hogy kivitelezhető.

Ezekhez természetesen nagyobb teljesítményű töltőkre van szükség, mint manapság.

A StoreDot célja, hogy 2025-ben már öt perc alatt 100 mérföldre (161 kilométerre) elegendő töltést tudjanak biztosítani.

“Már nem az akkumulátor a rendkívül gyors töltés szűk keresztmetszete. Korszerűsíteni kell a töltőállomásokat, ezért is dolgozunk a BP-vel, amelynek 18 200 állomása van, és tisztában vannak vele, hogy ezek tíz év múlva már elavultak lesznek. Az akkumulátor ugyanis az új olaj” – mondta Doron Myersdorf.

(Index)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.