Felhívás!

Visszaköltözött a csíksomlyói nyomornegyedbe a tűzvész károsultjainak több mint fele

Visszaköltözött a csíksomlyói nyomornegyedbe a tűzvész károsultjainak több mint fele Románia

A csíksomlyói tűzvész károsultjainak több mint fele költözött vissza a nyomornegyedbe – számolt be szerdai sajtótájékoztatóján Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere.

A sajtótájékoztatóról az Agerpres hírügynökség és a Maszol.ro portál számolt be. Az alpolgármester elmondta: 28 család, összesen 138 személy döntött úgy, hogy visszaköltözik azokba a viskókba, amelyek nem égtek le a tűzvész során. Harminc család, összesen 123 személy továbbra is az Erőss Zsolt sportcsarnokban várja, hogy ideiglenes lakást ajánljanak neki.

Sógor Enikő elmondta: a tűzvész után megmaradt 28 viskó ugyan törvénytelenül épült, és nem felelnek meg az alapvető higiéniai és tűzvédelmi feltételeknek, de a városvezetés nem akadályozhatta meg a lakók visszatérését. Hozzátette: nem fogják megengedni a roma közösségnek, hogy újabb viskókat építsen a leégettek helyére.

A sportcsarnokban ideiglenesen elhelyezett családokat a városvezetés konténerlakásokba költöztetné. Ezek elhelyezéséről azonban egyelőre nem hoztak döntést. Az elmúlt napokban a zsögödfürdőiek tiltakozását vonta maga után az az elképzelés, hogy a Csíkszeredához tartozó településre költöztessék a hajléktalanokat.

Sógor Enikő elmondta: a visszaköltözők és az elhelyezésre várók körében is folytatni szeretnék az elmúlt hetekben elindított szociális, oktatási programokat.

A január 7-én este kiütött tűzvészben a nyomornegyed mintegy fele semmisült meg. A tűzvész nem követelt emberéletet, és senki sem sérült meg. A negyed hajléktalanná vált lakosainak egy része rokonokhoz menekült, 252 embert – köztük 141 gyereket – a helyi hatóságok az Erőss Zsolt sportcsarnokban szállásoltak el ideiglenesen.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások