Felhívás!

Az utóbbi időszak volt a legmelegebb öt év az elmúlt 150 évben

Az utóbbi időszak volt a legmelegebb öt év az elmúlt 150 évben Tudomány

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) előzetes adatai szerint a 2015 és 2019 közötti időszak a legmelegebb egymást követő öt év volt az időjárási feljegyzések százötven évvel ezelőtti kezdete óta. Az átlaghőmérséklet ebben az időszakban világszerte 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb, mint 1850-1900 között.

Az előző öt évvel összevetve a hőmérséklet-növekedés 0,2 Celsius-fokos volt – derült ki a világszervezet új klímajelentéséből, amelyet vasárnap tettek közzé. A legfrissebb adatok megerősítik az elmúlt évek folyamatait, ugyanis az elmúlt négy év volt a legmelegebb 1850 óta. A számok arról is tanúskodnak, hogy 2019 júliusa megdöntötte az abszolút hőmérsékleti rekordokat.

A legfrissebb adatok megerősítik az elmúlt évek folyamatait, ugyanis az elmúlt négy év volt a legmelegebb 1850 óta. Arról is tanúskodnak, hogy 2019 júliusa, amelyet különösen Európában számos kánikula jellemzett, megdöntötte az abszolút hőmérsékleti rekordokat.

A számos tudományos intézettel együttműködve készült jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy ha betartanák a 2015-ös párizsi klímaegyezmény minden vállalását a gázkibocsátás csökkentésére, még akkor is 2,9-3,4 Celsius-fokkal lenne magasabb a hőmérséklet a Földön az évszázad végére.

“Ha a párizsi klímaegyezményben megjelölt 1,5 Celsius-fokban akarjuk korlátozni a hőmérsékletnövekedést, akkor az országoknak meg kellene ötszörözniük erőfeszítéseiket a szénkibocsátást illetően, vagy legalábbis háromszorosára növelni, ha 2 Celsius-fok alatt akarjuk tartania az átlaghőmérséklet növekedését 2100-ig” – vélik a jelentés készítői.

Kutatók szerint a 2 Celsius-fokos hőmérsékletnövekedési cél az, amellyel még el lehet kerülni, hogy a világ időjárásában veszélyes zavarok jelentkezzenek.

“A klímaváltozás minden jele és következménye – a tengerszint-növekedés, a tengeri jég elvesztése, a szélsőséges időjárási viszonyok – erőteljesebben érezhetővé váltak. Sürgősen szükség van arra, hogy ambiciózus klímacélokat határozzunk meg” – olvasható a jelentésben.

A tengerszint emelkedése felgyorsult, és attól tartunk, hogy az antarktiszi és a grönlandi jégtakaró gyors zsugorodása még inkább felgyorsítja a folyamatokat – mondta Petteri Taalas, a WMO vezérigazgatója.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.