Hirdetés
Hirdetés

Rossz hatással is lehet a meditáció a mentális egészségünkre?

Rossz hatással is lehet a meditáció a mentális egészségünkre? Tech-Tudomány

Egy új tanulmány szerint akár ártalmas is lehet mentális egészségünkre, ha a mostanában oly felkapott meditációs elvonuláson veszünk részt.

Egy nemzetközi felmérés szerint, melyben helyi meditációs elvonuláson részt vevő embereket kérdeztek, tíz főből hárman szembesültek olyan negatív érzésekkel a gyakorlat alatt, mint a szorongás vagy félelem – olvasható a brit The Telegraph napilapban.

Az University College London (UCL) tanulmányából kiderül, hogy a rendszeresen meditálók negyede tapasztal ilyen jellegű kellemetlen érzéseket a meditáció során.

Akik pedig a manapság egyre divatosabb vipasszaná vagy kóan meditációt művelik, még nagyobb arányban élhetik át ezeket a negatív hatásokat. Ezek a technikák a teljes befelé fordulás elérésének érdekében az én állandóságának és a valóság érzékelésének megkérdőjelezésére biztatnak.

Az ilyen típusú többnapos meditációs elvonulásokon, melyeknél a cél az elme teljes lecsendesítése, a résztvevők nem kommunikálhatnak, és az alvás és étkezés is szigorú szabályokhoz kötött. A külvilággal való kapcsolatot teljesen meg kell szakítani.

Hirdetés
Hirdetés

Jack Dorsey, a Twitter társalapítója és vezérigazgatója is részt vett múlt évben Burmában egy tíznapos vipasszaná meditációs elvonuláson, négymillió követőjét pedig arra biztatta, maguk is próbálják ki a meditációt.

Marco Schlosser szerint, aki a jelen kutatást végezte, főként a kezdő és kevés tapasztalattal rendelkező meditálóknál fordulhat elő, hogy eluralkodik rajtuk a hirtelen veszélyérzet.

A meditáció napjainkban meglehetősen nagy népszerűségnek örvend. Az a kép alakult ki róla az emberek fejében, hogy egy csodaszer, pedig nem erről van szó.

Lehetséges, hogy a pozitív hatásai kissé túl lettek értékelve, de arra is vigyáznunk kell, hogy a negatív hatásokat se túlozzuk el. Ez a terület még jócskán kutatásra szorul – nyilatkozta Schlosser.

A kutatásban 1232 fő vett részt, akik közül 25,6 százalék mondta, hogy már élt át kellemetlen érzéseket a meditációnál. Úgy tűnik, hogy férfiaknál gyakrabban jelentkeznek a negatív érzések, mint nőknél, illetve a nem vallásos embereknél, mint a vallásosaknál.

Míg a vipasszanát és kóant gyakorlóknál 29,2 százalékos volt a negatív tapasztalás, az egyéb meditációs formáknál ez 20,3 százalék.

(hirado.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. október 12., 19:05
  ÉRTÉKELÉS: 0

  A lenyeg az elme, tudat harmoniaja a kollektiv, szemelyes tudattalannal. Legnagyobb problema az egydimnziojusag, az egyoldalusag. Kelet befele, Nyugat kifele egyoldalu, egydimenzioju.
  Az ember a tudat s tudattalan egysege realizaciojank kell lennie. Barmely oldal elnyomasa, tagadasa, vagy igenybe nem vevese disztruktiv.Jobb, ha az ember fanak marad a lelkeben s azt apolja!
  Nagy Attila Mihai