Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Már az űrben is tesztelik a 6G technológiát

Már az űrben is tesztelik a 6G technológiát Tech-Tudomány

A mobilozók oroszlánrésze ugyan még az 5G-s hálózatokról is csak hírből hallott, ám a fejlődés nem áll meg, máris gőzerővel folyik világszerte a hatodik generációs mobilhálózatok fejlesztése. Kína most mérföldkőhöz ért, állítása szerint fellőtte a világűrbe az első 6G tesztelésére kitalált műholdat.

Hirdetés
Hirdetés

A többség számára valószínűleg nem magától értetődő, hogy a földfelszínen használni kívánt mobilhálózati technológiát miért az űrben tesztelik. A műhold valójában nem rendelkezik semmiféle konkrétan 6G-s berendezéssel: pusztán a terahertzes rádióspektrum tulajdonságait vizsgálja, a remények szerint a következő generációs hálózatok ilyen frekvenciákon kommunikálnak majd.

Amennyiben igazak a tesztelt frekvenciákról kialakult elméletek, akkor a 6G-s hálózatok sebesség és kapacitás tekintetében is óriási előrelépést jelenthetnek az 5G-hez képest (tempóban talán százszor is gyorsabbnak bizonyulhatnak), plusz az adóvevő eszközök fogyasztását is csökkentheti a spektrum használata. A kínai kezdeményezésen kívül Európában és Észak-Amerikában is futnak a frekvenciák tesztelésével kapcsolatos projektek.

A szakértők szerint ha minden jól megy, akkor a 6G szabvány 2028-ban véglegesedhet, az első kompatibilis mobilhálózatok pedig 2030-ban állhatnak szolgálatba.

Képünk illusztráció.

(Origo)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük