Felhívás!

80 százalék fölé tolja a nyájimmunitás küszöbét a delta variáns

80 százalék fölé tolja a nyájimmunitás küszöbét a delta variáns Tech-Tudomány

A rohamosan terjedő delta variáns jóval 80 százalék fölé, és potenciálisan 90 százalék közelébe emelte az nyájimmunitás küszöbértékét – közölte a Fertőző Betegségek Amerikai Társasága, amiről a Bloomberg írt cikket.

Ez jóval magasabb érték, mint amit a korábbi koronavírus-mutációk esetében megállapítottak, mivel a delta kétszer olyan fertőzőképes. A korábbiaknál 60-70 százalékos immunitásra lett volna szükség a járvány megállításához.

“Egyre világosabb, hogy ez egy sokkal veszélyesebb vírus, mint az eredeti” – mondta Richard Franco, az Alabamai Egyetem adjunktusa.

Korábban hasonló megállapításra jutott a nyájimmunitás kérdésében Oroszi Beatrix is, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának igazgatója.

Egy június elején tartott konferencián azt mondta, az eredeti vírusnál még 75 százalékos átoltottság lett volna szükséges a nyájimmunitáshoz, az indiai mutánsnál viszont 80 százalék hatásosságú vakcinával mindenkit be kellene oltani, hogy ez meglegyen.

Úgy véli, egy 100 százalékos vakcinával körülbelül az emberek 80-85 százalékát kellene beoltani a lakosságnak, ennyire hatékony vakcina viszont nincs.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.