Felhívás!

A tanügyminiszter nem zárja ki, hogy újra szükség lesz a járványfüggő oktatási forgatókönyvekre

A tanügyminiszter nem zárja ki, hogy újra szükség lesz a járványfüggő oktatási forgatókönyvekre Románia

Az új tanévben továbbra is online oktatásban részesülnek azok a diákok, akiknek orvosi igazolásuk van arról, hogy ellenjavallt a személyes jelenlétük az iskolákban – nyilatkozta szerdán Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

A tárcavezető kifejtette, bízik abban, hogy jelenléti oktatással kezdődhet meg szeptember 13-án az új tanév, tekintettel az átoltottsági arányra, illetve arra, hogy az iskolák továbbra is be fogják tartani az egészségügyi szabályokat. Hozzátette azonban, hogy számításba kell venni azt a “nem kívánt lehetőséget” is, hogy tanítás az eddig már alkalmazott, fertőzési arányok szerinti forgatókönyvek szerint zajlik majd.

“Optimista vagyok. (…) Felelősségteljes miniszterként azonban számolnom kell azzal az egyikünk által sem kívánt változattal is, hogy újra alkalmaznunk kell majd ezeket a forgatókönyveket. Ezeknek hatályban kell maradniuk, hogy szükség esetén alkalmazhatóak legyenek, de reméljük, hogy nem lesz rájuk szükség” – jelentette ki Sorin Cîmpeanu.

PSD: sürgősen tisztázni kell, milyen típusú koronavírusteszteket alkalmazzanak az iskolákban

A Szociáldemokrata Párt (PSD) felszólította szerdán az egészségügyi és az oktatási minisztert, hogy “sürgősen” jussanak egyezségre a diákok és a tanárok szűrésére használandó koronavírustesztek típusáról, tekintettel arra, hogy kevesebb mint hat hét van még hátra az iskolakezdésig.

Közleményében az ellenzéki párt felháborítónak nevezte, hogy a két minisztérium még nem jutott egyezségre ebben a “sarkalatos kérdésben”, amin a tanév jelenléti oktatással történő megkezdése is múlik. A PSD szerint a jó szándékú miniszteri nyilatkozatok nem helyettesíthetik azokat a jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik a tesztek időben történő beszerzését és a tanintézmények felkészítését az alkalmazandó eljárásokra.

Állásfoglalásában a PSD emlékeztetett arra is, hogy a 12 évesnél nagyobb gyerekeket be lehet oltani koronavírus ellen, de a kisebb diákok esetében a tesztelés az egyetlen mód az iskolai fertőzésgócok kialakulásának megelőzésére.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.