Felhívás!

Rendkívüli szenátusi ülésszakot hívtak össze egy sürgősségi rendelet megvitatására

Rendkívüli szenátusi ülésszakot hívtak össze egy sürgősségi rendelet megvitatására Románia

Rendkívüli ülésszakra hívta össze a felsőház házbizottsága szerdán 14 órára a szenátus plénumát. Az ülésen tájékoztatják a szenátorokat a július 28-án elfogadott sürgősségi rendeletről, amely lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy az államkincstártól vegyenek fel kölcsönt.

A múlt heti kormányülés után Florin Cîţu azt nyilatkozta, hogy 630 millió lejes hitelkeretet bocsátanak a helyi önkormányzatok rendelkezésére. A sürgősségi rendelet szerint a kölcsönt 3-tól 5 évig terjedő futamidőre, a futamidő függvényében 1 és 1,5 százalék közötti kamattal vehetik fel a helyhatóságok az államkincstártól.

Anca Dragu házelnök a szenátus házbizottságának szerdai ülése után elmondta, hogy a sürgősségi rendeletbe foglalt intézkedéseknek jótékony hatásuk van a gazdaságra, mert forrásokat biztosítanak az önkormányzatoknak elsősorban az európai uniós pénzekre alapozó befektetésekhez.

Az alkotmány 115. cikkelye szerint egy sürgősségi rendelet csak akkor lép hatályba, ha sürgősségi eljárással vitára bocsátják a parlament illetékes kamarájának – jelen esetben a szenátus – plénumában, és megjelenik a Hivatalos Közlönyben.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.