Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Újra bajnok a torjai autóversenyző

Újra bajnok a torjai autóversenyző Sport

2018 után ismét megnyerte a B-divíziós hegyi gyorsasági autóbajnokságot a torjai Zőlde Adorján, aki A3-as (2000 cm³ fölötti) kategóriában utasított maga mögé mindenki, illetve nyílt versenyben a második helyen végzett. A száguldás szerelmese ennyivel nem éri be, tele van tervekkel a jövőre nézve. Szándékai szerint szintet lép, és a profik között, az A-osztályban indul, de nemzetközi porondon is kipróbálná magát.

Hirdetés
Hirdetés

A 30 éves torjai autóversenyző két év kihagyás után egy teljesen átépített autóval vágott neki a nyolc futamból álló hegyi gyorsasági autósbajnokságnak, ráadásul úgy, hogy technikai okok miatt az első három futamon nem is indult. Az ezt követő öt viadal is komoly kihívás elé állította a fiatal pilótát, tudniillik teljesen átalakított autóval tette próbára magát.

„Nagyon sokat dolgoztunk az autón, mondhatni csavarról csavarra átépítettük, más karosszériát, motort, sebességváltót, futóművet kapott a Seat Ibiza Cupra, amely így 340 lóerős lett. Folyamatosan alakítgattuk, ezért négy futamot úgy versenyeztem, hogy nehezen tudtam irányítani. A legutolsó, sugásfürdői versenyre sikerült úgy beállítani, hogy igazán érezni és uralni tudtam az autót. Ez meg is látszott az eredményen, nagyon lehagytam a második helyezett versenyzőt” – mesélte Adorján, hozzáfűzve, hogy nagyon sokat tanult az idei szezonban.

Ez meglátszik az eredményén is, ugyanis az öt futam közül, amelyen részt vett, mindeniket megnyerte kategóriájában, míg összesítettben két alkalommal végzett az élen. Innen a következő lépés az A-osztály, de Adorján célja, hogy európai szintű versenyen is bizonyíthasson. A B-divíziót ezzel az idénnyel toronymagasan kinőtte, idén amúgy is inkább amiatt indult itt, hogy az autót tökéletesítse és felkészítse a szintlépésre.

„Az autó technikailag készen áll a magasabb osztályra, és úgy érzem, én is. Itt már a profik között kell helytállni, akik szinte verhetetlen autókkal rendelkeznek. Ez már lassan nem hobbi, sokkal több annál. Ekkora sebességnél egy bukás akár végzetes is lehet. Természetesen nem gondolok ilyenekre verseny közben, olyankor csak a feladatra koncentrálok, nincs bennem félsz” – fűzte hozzá.

Adorjánt ebben az idényben a torjai önkormányzat támogatta, illetve a kézdivásárhelyi Road Shop cég. Ez utóbbinak köszönhetően a Promo Rally elnevezésű sorozatban is versenyez, ahol jelenleg országos szinten a második helyen áll a licences versenyzők között. A különböző települések nevezetességeit népszerűsíteni hivatott ügyességi verseny a brassói és cheile grădiștei futamok után hétvégén Szászhermányban folytatódik. „Más jellegű ez a verseny, mint amikhez hozzá vagyok szokva, az autóm sem az ilyen jellegű próbatételekre van felkészítve, de formában tart, sőt motivál is, nagy adag koncentrációt, kézügyességet, lélekjelenlétet igényel” – hangsúlyozta Adorján.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások