Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Új szabály a fociban

A Román Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottsága nemrég jóváhagyta a szövetség sürgősségi döntőtestületének egyik szeptemberi határozatát. Ezentúl a hosszabbítások idején lehetőség lesz még egy cserére akkor is, ha a rendes játékidőben volt már öt csere egy csapatban.

Hirdetés
Hirdetés

A szakszövetség a félreértések és büntetéseket kockáztató tévedések elkerülése érdekében taglalja az új szabály lényegét. A bajnokságokban a 90 perces játékidő alatt egy csapatnak öt cserére van lehetősége, de a cserék okán csapatonként három-három játékmegszakítást lehet igényelni. Ha egyik csapat cserét jelez, és ez alatt a másik csapat is cserél, mindkettőnek még két lehetősége marad csere okán játékmegszakítást kérni. Ha valamelyik csapat a kezdő sípszó előtt vagy a szünetben cserél, az nem számít játékmegszakításnak.

Ami a kieséses alapú tétmérkőzéseket illeti, elvileg érvényes minden olyan csereszabály, amit a rendes játékidőre is előírnak. Emellett a szabálymódosítással adódik egy kedvezmény arra, hogy a hosszabbításban igényeljék a hatodik cserét. A bajnoki mérkőzéseken és a kupa csoportkörében a 90. perc utáni néhány perces ráadásra nem érvényes a hatcserés szabály, csakis a kétszer 15 perces hosszabbításokra!  Ha valamelyik csapat kieséses rendszerben játszik, és a döntetlennel végződő 90 perc alatt egy játékoscserét sem hajtott végre, a kétszer 15 perces hosszabbításban hat cserére van lehetősége, de be kell tartani a játékmegszakításra vonatkozó előírást. Ez jobbára azért szerepel a versenyszabályzatban, hogy egy-egy csapat ne folyamodhasson időhúzáshoz úgy, hogy például az utolsó percekben öt csere okán egymás után ötször kérjen játékmegszakítást.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük