Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Minden idők legjobb 100 labdarúgója

A világ vezető futballmagazinja, a Four-Four-Two (fourfourtwo.com) közzétette minden idők legjobb 100 labdarúgójának a listáját. Nem az első és valószínűleg nem is az utolsó ilyen rangsor, tény az, hogy a listán Magyarország négyszer, Románia pedig egyszer szerepel.

Hirdetés
Hirdetés

A döntésnél az volt a fő szempont, hogy a kiválasztott labdarúgók a tehetségükkel, játéktudásukkal és személyiségükkel milyen hatással voltak a focikedvelőkre, a sportág népszerűsítésére. Két argentin, Messi és Maradona áll az élen, Cristiano Ronaldo a harmadik, Pelé a negyedik.

A 100-as lajstrom 9. helyére került Puskás Ferenc (1927–2006), a magyar Aranycsapat zseniális játékosa, csatára, balösszekötője, akinek labdarúgói pályafutása az 1943–1966-os időszakra tehető. A 43. helyre egy másik aranycsapatos, Puskás „Öcsi” csatártársa, Hidegkuti Nándor (1922–2002) került. Az olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes néhai magyar válogatott támadóerejét bizonyítja, hogy a 100-as lista 93. helyét is az Aranycsapat csatára, Kocsis Sándor (1929–1979) foglalja el. Őt megelőzi a 78. helyezett Albert Flórián (1941–2011), szintén csatár, a legjobb labdarúgókat díjazó Aranylabda 1967. évi birtokosa.

A Four-Four-Two értékelése szerint a százas rangsor 100. helyét foglalja el Gheorghe Hagi (sz. 1965), akit gyakran neveznek minden idők legjobb romániai labdarúgójának. Jelenleg anyaegyesületének, a Konstancai Farulnak az edzője. Felfedezője, oktatója, labdarúgói pályafutásának elindítója a medgyesi származású Bükkösi József. Nem igazán érdemes firtatni, hogy Hagi végül is nem román, hanem dobrudzsai macedón származású, hiszen például Puskás Ferenc is budapesti sváb-magyar család gyermeke volt, születési vezetékneve Purczeld.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük