Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Többet keres, mint a focival

Többet keres, mint a focival Sport

A Digi24 médiacsoport újságíróinak értesülései szerint Andrei Piţian, a Chindia Târgovişte 25 éves labdarúgója a kriptovaluta híve, ami állítása szerint ez ideig több pénzt hozott neki, mint a focibérek, játékjutalmak.

„Ismerem a mozgásokat”, mondotta nagy önbizalommal a fiatal hátvéd, aki ezt a fajta virtuális vállalkozást az önuralom, a türelem és az ész játékának nevezi. Mint mondja, nem ijedt meg, nem esett pánikba azoktól a hírektől, miszerint a kriptovaluták árfolyama hirtelen nagyon mélyre zuhant (egyik ilyen hír szerint 300 milliárd eurós volt az értéktelenedés foka). Úgy véli, az amerikai kosárlabdaklubokhoz hasonlóan a közeljövőben más profi sportegyesületek is kriptovalutában fizethetik a játékosokat, ez a módszer el fog terjedni.

Hirdetés
Hirdetés

A kriptovaluták legismertebbje a bitcoin, a meghatározások szerint ez egy „nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz”, tehát megfoghatatlan, nem bankjegyek és pénzérmék révén közlekedik. Története 2009-re nyúlik vissza. Hívei főleg azt dicsérik, hogy kódolása révén a kriptodeviza a legbiztonságosabb fizető- és vagyonmegőrző-eszköz. Bírálói ezt cáfolják, mondván, hogy az informatikából ismert hacker-módszerekkel a „bitcoin-bankok” is feltörhetők, kirabolhatók.

A szkeptikusok arra figyelmeztetnek, a bitcoin és társai nem rendelkeznek a hagyományos pénz fontos funkcióival, nincs mögöttük gazdasági háttér, értékük kizárólag a benne hívők csoportjának szubjektív megítélésétől, manipulációitól függ. Egyik legutóbbi botrány az Elon Musk, a világ egyik leggazdagabb embere dogecoin nevű kriptovalutájához kapcsolódik, a digitális-virtuális fizetőeszköz árfolyama néhány óra alatt 44 százalékkal esett. De voltak a „coin-családban” 70 százalékos zuhanások is. Ezek után megint emelkedés következett, és ezek a hirtelen mozgások is a hitetlenkedőket látszanak igazolni. Néhány nappal ezelőtt egy bitcoin 38 ezer dollárt ért a „kripto-világban”.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük