Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Talán nincs veszve minden

Egy ideig még biztosan zárt kapuk mögött zajlanak a sportesemények Romániában, úgy tűnik, a járványhelyzet miatt újabb hónapokat kell várni, amíg a szurkolók visszatérhetnek a lelátóra. Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter szerint két-három hónap múlva jöhet szóba a stadionok újranyitása, akkor is csak részlegesen.

„A nyomás egyre nagyobb. Részemről már holnap is visszatérhetnének a nézők, de ha a külföldi példákat nézzük, egyelőre zárva vannak a stadionok. Vegyük lépésről lépésre a dolgokat. Jelenleg azzal küszködünk, hogy a PCR-tesztről áttérjünk az antigénvizsgálatra, hogy könnyítsünk a sportszervezetek és szövetségek költségvetésén. Attól függően, hogyan alakul a világjárvány, lehetőleg két-három hónap múlva a nézők egy része visszatérhet a stadionokba” – vázolta fel a terveket Novák Eduárd.

Hirdetés
Hirdetés

Az antigén gyorstesztek bevezetése jelentősen megkönnyítené a sportegyesületek és a sportági szövetségek költségvetését. Jelenleg csak akkor engedélyezettek a sportesemények (zárt ajtós) rendezése, amennyiben a sportolók és az eseményen részt vevő teljes stáb, illetve a szövetség küldöttei tizennégy napra érvényes negatív PCR-tesztet mutatnak fel. Emiatt sok szövetség csak a felnőtt korosztályos bajnokságát rendezte meg, de például a megyei, vagyis az amatőr labdarúgó-bajnokságok egy éve leálltak. Lehetőség lett volna, hogy ősszel elkezdődjön az új idény, viszont a PCR-tesztek kéthetenkénti felmutatásának költségei felélték volna a csapatok teljes éves költségvetését, ezért egyik sem vállalta a bajnokságban való szereplést.

Egyelőre nem tudni milyen szakaszban vannak a tárgyalások a járványszakértői hatóságokkal az antigén gyorstesztek bevezetését illetően. Az idő viszont sürgető, hiszen már március van, és a megyei focicsapatok játszani akarnak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük