Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lewandovski volt a főszereplő

Lewandovski volt a főszereplő Sport

Hétfő este a svájci Zürichben kiosztották a 2021-es év kiemelkedő labdarúgóinak járó díjakat a The Best FIFA-gálán. Az Aranylabda-gálával ellentétben itt nem Lionel Messi volt a nyerő, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Robert Lewandowskit választotta az elmúlt esztendő legjobbjának. Thomas Tuchel lett az Év férfi trénere, a legjobb kapus díjban pedig Édouard Mendy részesült. A Puskás-díjat a Tottenham volt játékosa, Érik Lamela kapta meg.

A France Football szavazásán Lionel Messi zárt az élen, s ezzel megnyerte hetedik Aranylabdáját, most viszont vetélytársa, Robert Lewandowski volt a főszereplő – a Bayern München klasszisa nyert végül, így ő lett a FIFA-nál az Év játékosa a 2021-es esztendőben. A 33 éves Lewandowski – aki az előző Bundesliga-szezonban 41-szer talált az ellenfelek hálójába, ezzel megjavította Gerd Müller megdönthetetlennek hitt rekordját, és már a mostani idényben is 34 gólnál jár 27 tétmeccs után – pályafutása során másodszor érdemelte ki az elismerést, ugyanis a 2020-as esztendőben is őt látták a legjobbnak. A végeredmény a szurkolók szavazatai mellett a szövetségi kapitányok, válogatottak csapatkapitányai és újságírók voksai alapján alakult ki. Lewandowski mellett a hatszoros győztes argentin Messi (Paris Saint-Germain), valamint az egyiptomi Mohamed Szalah (Liverpool) szerepelt a szűkített, hármas listán. A nőknél az aranylabdát is bezsebelő Alexia Putellas (Barcelona) végzett elsőként.

Hirdetés
Hirdetés

A Puskás-díj győztese a Tottenham volt játékosa, Érik Lamela Arsenal elleni találata lett. Az argentin középpályás jelenleg Sevilla csapatát erősíti.

A legjobb kapus kitüntetést a férfiaknál a Chelsea Bajnokok Ligája-győztes játékosa, Édouard Mendy kapta, míg a nőknél a Lyon futballistája, Christiane Endler diadalmaskodott. Endler lett egyébként az első dél-amerikai kapus, aki bezsebelte ezt az elismerést.

A legjobb edzők kategóriában tarolt a Chelsea: férfi alakulatot irányító szakemberek közül Thomas Tuchel lett a győztes, míg nőknél a londoniak női együttesét irányító Emma Hayes nyert.

Az Év férfi csapata

Gianluigi Donnarumma (olasz, AC Milan/Paris Saint-Germain) – David Alaba (osztrák, Bayern München/Real Madrid), Leonardo Bonucci (olasz, Juventus), Ruben Dias (portugál, Manchester City) – Kevin De Bruyne (belga, Manchester City), Jorginho (olasz, Chelsea), N’Golo Kante (francia, Chelsea) – Cristiano Ronaldo (portugál, Juventus/Manchester United), Erling Haaland (norvég, Borussia Dortmund), Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München), Lionel Messi (argentin, FC Barcelona/Paris Saint-Germain)

Az Év női csapata

Christiane Endler (chilei, Paris Saint-Germain/Olympique Lyon) – Lucy Bronze (angol, (Manchester City), Millie Bright (angol, Chelsea), Magdalena Eriksson (svéd, Chelsea), Wendie Renard (francia, Olympique Lyon) – Estefania Banini (argentin, Levante/Atlético Madrid), Barbara Bonansea (olasz, Juventus), Carli Lloyd (amerikai, NJ/NY Gotham) – Marta (brazil, Orlando Pride), Vivanne Miedema (holland, Arsenal), Alex Morgan (amerikai, Tottenham Hotspur/Orlando Pride/San Diego Wave)

Az év fair play-díja kategóriában nem is lehetett kérdéses, hogy a dán válogatott, a Christian Eriksen életét megmentő orvosok, valamint az edzői stáb győzött. A nemzetközi szövetség ebben az évben Cristiano Ronaldónak ítélte oda a különdíjat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük