Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csillagos türelmetlenség

Csillagos türelmetlenség Sport

A CSA (Clubul Sportiv al Armatei) Steaua labdarúgócsapata a 2020–2021-es bajnoki idény végén jutott fel a harmadosztályból a másodosztályba, és a 2. Liga kezdetén azt mondták, a 2021–2022-es bajnokságban nem céljuk az élvonalba lépni.

Hirdetés
Hirdetés

Könnyen mondhatták ezt, hiszen a nemzetközi rendszabályok értelmében a jelenlegi státussal a CSA Steaua nem is juthatna fel az 1. Ligába. Az UEFA tiltja azt, hogy nemzeti bajnokságok élvonalában szerepeljenek olyan csapatok, amelyek az illető országok valamilyen állami intézményéhez tartoznak úgy, hogy finanszírozásuk kizárólag közpénzből történik. Márpedig a CSA Steaua a román hadsereg, illetve a hadügyminisztérium csapatának tekinthető. Katonaklub, ahogyan volt az 1989. decemberi rendszerváltás, hatalomváltás előtti évtizedekben. A CSA Steaua számára adott volt a lecke és az esély, hogy a szabályzat tiltása alól kibúvót találjon, mégpedig úgy, hogy keres valamilyen befektetőt, amely társtulajdonossá, társfinanszírozóvá válik, akár a részvénytársaságok működési elvei alapján is. Ez ideig nem történt ilyen lépés, és úgy tűnt, azért halogatták, mert nem sürgős az élvonalba feljutni, és ott a „mostohatestvér” FCSB-vel (Fotbal Club Steaua București) pikáns fővárosi rangadókat játszani.

A CSA Steaua vezetői több nyilatkozatukban és folyamodványukban is cáfolják, hogy idén nem szeretnének feljutni az élvonalba. Csakhogy ehhez a megfelelő bajnoki helyezés elérése mellett nem föltétlen társfinanszírozót kerestek, hanem a romániai sporttörvényt szeretnék megváltoztatni. Személyesen és átiratokban is kérték már a védelmi minisztériumtól és a sportminisztériumtól is a törvényváltoztatás segítését. Átmeneti megoldásként azt javasolják, a kormány fogadjon el sürgősségi rendeletet, amit azonnal alkalmazhatnának, majd a parlament is megszavazhatná, ily módon a CSA Steaua a nyár elején akár első ligássá is válhatna.

A CSA Steaua vezetőinek türelmetlensége azért is meglepő, mert a 2. Liga utolsó három fordulója előtt a csapat számára a felsőházi rájátszás is kérdéses. Noha igaz, az 5–6. helyre a legjobb esélye van két közvetlen vetélytársával, az FC Buzăuval és az FK Csíkszeredával szemben, ráadásul csak egyiküket kell megelőznie, vagy valamelyik helyett az Unirea Sloboziát (az eredmények függvényében).

A több évig zajló bírósági perek és nemzetközi folyamodványok értelmében a CSA Steaua az 1947-ben alakult Bukaresti Steaua jogutódja. A klubtörténeti adatok ellentmondásosak, a román Wikipedia szerint 20-szoros országos bajnok (1949–1998), 9-szeres második (1953–1990), a Románia Kupa 19-szeres győztese, még 7-szeres döntője, a Bajnokcsapatok Európai Kupájának (BEK) egyszeres győztese (1986), még egyszeres döntőse (1989), UEFA-szuperkupa-győztes (1986).

Az FCSB sokáig magáénak követelte a Steaua elnevezést és az előbb felsorolt trófeagyűjteményt is, ám végül meg kellett elégednie az utóbbi két évtizedben elért sikerekkel (6 bajnoki cím, 2 Román-kupa stb.). A jogutódlás ügye ma is vitatott, az internetes keresők nagyon gyakran ugyanazt mutatják a CSA Steauánál, mint az FCSB-nél, a védjegybitorló Gigi Becali örömére.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük